Τύμπανα πολέμου – Ανησυχία στις αγορές – Τι σημαίνει το “πράσινο φως” Τραμπ για επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία

Πέρα απο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και του Brexit οι αγορές έχουν άλλο ένα λόγο να ανησυχούν. Πρόκειται για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν της επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία μετά το πράσινο φως που έδωσε στον Ερντογάν ο Τράμπ άγνωστο μέχρι στιγμής με ποια ανταλάγματα.

Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να στηρίξουν τις επικείμενες

τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα έστειλαν το μήνυμα στους άλλοτε συμμάχους τους για την εξόντωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας (SDF) πως δεν πρόκειται να τις συνδράμουν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού «Χαλιφάτου» από τις ΗΠΑ».

Με αυτόν τον τρόπο είναι προφανές πως ο Ερντογάν, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να είναι απομονωμένος από τη Δύση, να έχει λυμένα τα χέρια του προκειμένου να φέρει εις πέρας αυτό που αποτελούσε βασική, στρατηγική του επιδίωξη, δηλαδή να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που θα κρατά σε απόσταση τους Κούρδους της Τουρκίας από τους Κούρδους της Συρίας και θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο ένα ενιαίο κουρδικό κράτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχισθούν.

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας κουρδων και αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς “μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

“Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής”, σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πτώση 1% κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα σύντομα θα προχωρήσει στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρειοανατολική Συρία και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την επιχείρηση ούτε θα εμπλακούν σε αυτή.

H ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,7450 λίρες ανά δολάριο από το επίπεδο των 5,7000 της Παρασκευής. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως τις 5,7575 λίρες.

Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST100 σημείωσε πτώση 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε νωρίτερα απώλειες 1,06%.

Ο Τραμπ “παραδίδει” στον Ερντογάν τη Β.Συρία – “Νίπτει τας χείρας” στην “επέμβαση”

Keywords
Τυχαία Θέματα