ΤΡ.ΚΥΠΡΟΥ: Σήμερα οι συνεδριάσεις για την εθελούσια έξοδο 1.500 υπαλλήλων – Τι προβλέπει το σχέδιο

09:53 1/7/2013 - Πηγή: BankWars

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ των υπαλλήλων που θα φύγουν και αυτών που θα μείνουν θα προσπαθήσει να κρατήσει σήμερα η επιτροπή προσωπικού της Τρ. Κύπρου, που θα εξετάσει διάφορα σενάρια για το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που θα προταθεί στο ΔΣ.

Η επιτροπή θα επιχειρήσει να δώσει ικανοποιητικό πακέτο για να αυξήσει στο μέγιστο δυνατόν τον αριθμό όσων θα αποχωρήσουν, έχοντας όμως κατά νου τις συστάσεις του υπουργείου Οικονομικών να αποφευχθούν χαριστικές αποζημιώσεις.

Τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί

την Τρίτη κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της Τρ. Κύπρου στην παρουσία και του διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Σορώτου.

Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής προσωπικού θα ακολουθήσει συνάντηση με το προεδρείο της ΕΤΥΚ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Σοφοκλής Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στη StockWatch, εξήγησε ότι η επιτροπή αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, τόσο από την εργοδοτική, όσο και από την εργατική πλευρά, θα παρουσιάσει σειρά σεναρίων.

Σημείωσε ότι θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα αυτές που αφορούν στο θέμα των ταμείων προνοίας των υπαλλήλων και των δύο τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.

Επεσήμανε ότι οποιοδήποτε σενάριο και αν επιλεγεί είναι πρόδηλο ότι η τράπεζα θα έχει ένα σοβαρό βραχυπρόθεσμο κόστος. Την ίδια ώρα πρόσθεσε, θα επιμετρηθεί και το μακροπρόθεσμο όφελος που θα έχει το συγκρότημα από την αποχώρηση πέραν των 1000 υπαλλήλων.

Όλες οι πλευρές συνεκτιμούν ότι αγκάθι για μία ομαλή εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας εξόδου αποτελεί το ταμείο προνοίας. Από το υπουργείο Οικονομικών η πληροφόρηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης καταβολή του ταμείου προνοίας και οι επιτελείς του υπουργείου παραπέμπουν στην επιστολή του Χάρη Γεωργιάδη στη βουλή ότι οι υπάλληλοι θα λάβουν το 75% όσων δικαιούνται από το ταμείο.

Η φόρμουλα που είχε τεθεί όλες αυτές τις μέρες στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ Τρ. Κύπρου και ΕΤΥΚ, προνοεί την άμεση πληρωμή μέρους του ποσού απευθείας από το πρόγραμμα και το υπόλοιπο με την αφυπηρέτηση, από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, στο οποίο θα ανοίξουν μερίδες προς όφελος των δικαιούχων.

Το υπουργείο, έχει υποδείξει προς την Τράπεζα Κύπρου ότι το σχέδιο που θα επιλεγεί και θα συμφωνηθεί επιβάλλεται να υλοποιηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση. Η υπόδειξη αυτή έγινε μετά τη διαρροή των προθέσεων που έχει η τράπεζα για να υπάρξει σταδιακή αποχώρηση των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο σχέδιο, κυρίως για λόγους οργάνωσης.

Μετά την απορρόφηση των εργαζομένων της Λαϊκής, η Τρ.Κύπρου απασχολεί σήμερα περίπου 5,6 χιλ. υπαλλήλους. Στόχος της διοίκησης και διεύθυνσης της τράπεζας είναι να υπάρξει μία μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 1000 – 1500 άτομα.

Όσοι εκ των υπαλλήλων ενταχθούν στο σχέδιο αυτό θα προσφερθούν τουλάχιστον ένας μισθός για κάθε δύο έτη υπηρεσίας.

Παράλληλα για να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα εθελούσιας αφυπηρέτησης, υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για να δοθεί κάποιο επιπρόσθετο φιλοδώρημα προς το επηρεαζόμενο προσωπικό από 3- 5 μηνιαίους μισθούς.

Η ΕΤΥΚ φαίνεται ότι αισθάνεται ιδιαίτερα έντονα σε σχέση με το αίτημα αυτό, τονίζοντας ότι η φιλοσοφία των σχεδίων εθελούσιας εξόδου προβλέπει ελκυστικά κίνητρα στο προσωπικό, πόσο μάλλον στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, οι υπάλληλοι της οποίας θα πάρουν «κουτσουρεμένο ταμείο προνοίας».

Σε ότι αφορά αυτό το αίτημα, φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη το υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου είναι ενήμερη επί τούτου.

Το μισθολόγιο της Τράπεζας Κύπρου ανέρχεται σήμερα στα €25 εκ. το μήνα, δηλαδή περίπου €325 εκ. ετησίως, και η διοίκηση στοχεύει να το μειώσει κατά €100 εκ. ετησίως.

Οι υπάλληλοι της Τράπεζας έλαβαν ήδη μειωμένους μισθούς την Παρασκευή, μετά τις περικοπές μέχρι 30% που συμφωνήθηκαν με την ΕΤΥΚ.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα