ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τι σημαίνει η “επιδρομή” της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Το “σόου” ενόχλησε, αλλά τελικά τους έκανε καλό – Η εικόνα των τραπεζών στην κοινωνία

Η χθεσινή έφοδος κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού  στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στην Τράπεζα Αττικής και στα   γραφεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σχολιάζεται  ποικιλοτρόπως. Και μπορεί κάποιοι τραπεζίτες που δεν έχουν πολιτικό κριτήριο αλλά μόνο τεχνοκρατικό να εκφράζουν δυσφορία, αλλά στην πραγματικότητα, μάλλον καλό

θα κάνει στο τραπεζικό σύστημα αυτή η “επιδρομή”.

Το γεγονός ότι 120 υπάλληλοι της Επιτροπής εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών και κορυφαίων στελεχών και ζήτησαν ευγενικά (όπως λένε και οι τραπεζίτες) να ερευνήσουν  τα αρχεία και τους υπολογιστές, ξενίζει στην ελληνική πραγματικότητα. Έλεγχοι παρεμφερείς και πολύ πιο αυστηροί που αποτελούν ρουτίνα στις Δυτικές δημοκρατίες, για την Ελλάδα είναι ταμπού.

Και βέβαια οι  τράπεζες έχουν ανάγκη υποστήριξης και ηρεμίας ώστε να δράσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα τους δίνοντας στην οικονομία το “οξυγόνο” του χρήματος για να αναπτυχθεί, αλλά το να βρίσκονται μονίμως στο “απυρόβλητο”, μάλλον κακό τους κάνει.

Πολύ απλά, γιατί:

1. Ελέγχους διαφόρων Αρχών (Ανταγωνισμού, αγορανομίας, επιθεωρητών Υγείας, Εφορίας, ΣΔΟΕ….) υπόκεινται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα. Όλοι αυτοί που υπόκεινται τους ελέγχους, διερωτώνται “γιατί σε εμάς και όχι στους τραπεζίτες”.

2. Οι πολίτες, ακόμα και οι συνεπέστεροι με τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες, ζουν επί χρόνια σε ένα καθεστώς όπου δάνεια δεν τους χορηγούνται την ίδια στιγμή που οι τράπεζες …μονίμως ανακοινώνουν πως εξυγιαίνονται και πάνε καλά.

3. Οι πολίτες (εξαιρούμε φυσικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που είναι …άφαντοι και κανένας δεν τους βρίσκει) που δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους λόγω πτώσης εισοδημάτων ή ανεργίας, βομβαρδίζονται καθημερινά και στις πιο απίθανες ώρες από τις εισπρακτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία (“κοράκια” τα ονομάζουν) για τις οφειλές και καμία ΒΙΩΣΙΜΗ λύση για το πρόβλημά τους δεν τους προτείνεται. Και γίνονται έξαλλοι, όταν η τράπεζα αρνείται να τους κουρέψει ένα 20% της οφειλής, την ίδια στιγμή που πωλεί σε πακέτο στα funds το δάνειό τους, με κούρεμα 90%!

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ

Ο λόγος της …εφόδου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,  σχετίζεται με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένες συναλλαγές μέσω των ATM’s για τις οποίες, πολλοί υποστηρίζουν ότι έγιναν συντονισμένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών.

Προ ημερών ο υπουργός είχε απειλήσει τις τράπεζες με παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα ερευνήσει ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική, σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις. Να σημειωθεί ότι εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ βαριά πρόστιμα.

Σε ότι αφορά το θέμα των χρεώσεων, μετά την συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησαν σε κάποιες περιορισμένες κινήσεις (αναστολή αυξήσεων), οι οποίες προφανώς δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Την είδηση της εφόδου κλιμακίων της Επιτροπής στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες μεταδίδει και το Reuters.

«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε και αντιγράφουν τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών. Αλλά δεν έχουμε κάτι για να φοβόμαστε» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Τέλος, δύο άλλοι τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν πολιτική υποκινούμενη και έκαναν λόγο για «σόου».

Κίνημα Αλλαγής: Εμείς ζητήσαμε την έρευνα

Με ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι το κόμμα ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές.
«Η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία, κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.
«Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, πλανώνται πλάνην οικτράν.
Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα