Τράπεζες: Γιατί “σφυροκοπούνται” οι μετοχές στο ΧΑ

09:58 9/7/2014 - Πηγή: BankWars

Οι τράπεζες χτυπήθηκαν την Τρίτη στο ΧΑ περισσότερο από όλες τις αξίες (-6% ο τραπεζικός δείκτης και κάτω από τη στήριξη των 165 μονάδων). Οι έντονες πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη στο ΧΑ.

Μεταξύ των αιτιών για το sell- off στις τράπεζες είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση, το ρευστό πολιτικό τοπίο αλλά και η αβεβαιότητα όσον αφορά το πλαίσιο επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των

κινδύνων που συνδέονται με τις επικείμενες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ.

Είναι γεγονός πως στην πλειονότητά τους τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν overweight θέσεις στον κλάδο είναι hedge funds τα οποία αυξομειώνουν την έκθεσή τους ανάλογα και με την τάση.

Η πτώση συμπίπτει χρονικά τόσο με την άφιξη, σήμερα, της τρόικας στην Αθήνα όσο και με την νέα προσπάθεια δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές με τριετές ομόλογο, που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει άμεσα.

Βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο στις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των τραπεζών τελευταία, παίζει η πανευρωπαϊκή πτώση των τραπεζών που πηγάζει από την ανησυχία για νέες κεφαλαιακές ανάγκες λόγω του stress test και τις αλλαγές στους κανόνες της Βασιλείας. Οι τράπεζες από τη Γαλλία και τη Γερμανία, μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες της κρίσης και αυτά θα τα αναζητήσουν κυρίως μέσα από τις αγορές. Επίσης, ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ με αιχμή το «μαύρο χρήμα» και τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αμερικάνικες αρχές δημιουργεί προβληματισμό και αρνητικό κλίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα