ΤΡΑΠΕΖΕΣ: “Τα δύσκολα τελείωσαν” λέει η Ernst & Young

16:57 3/4/2013 - Πηγή: BankWars

Το Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF) της Ernst & Young προβλέπει σε ειδική ανάλυση ότι, χωρίς να μπορούν να αποκλεισθούν ενδεχόμενα τοπικά προβλήματα, η πιο καταστροφική φάση για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρωζώνη έχει σχεδόν τελειώσει παρά τα όσα έγιναν στην Κύπρο.

Πολλοί βασικοί δείκτες για τον τομέα αναμένεται να καταγράψουν συγκρατημένη αύξηση τους επόμενους 18 μήνες και ειδικότερα οι τράπεζες

θα είναι λογικά σε θέση να δανείζουν πάλι συμβάλλοντας στην προαγωγή της οικονομικής ανάκαμψης το 2014.

Η πιο καταστροφική φάση της απομόχλευσης των τραπεζών ολοκληρώθηκε

Το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, έχοντας συρρικνωθεί κατά 856 δισ. ευρώ το 2012, αναμένεται να μειωθεί κατά 500 δισ. ευρώ το 2013 πριν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Το σύνολο του ενεργητικού έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να ακολουθήσουν τον επόμενο χρόνο.

Η Marie Diron, Senior Economic Adviser του Eurozone Financial Services Forecast σχολιάζει: «Παρά το γεγονός ότι συνολικά η απομόχλευση στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό φέτος, πιστεύουμε ότι η πιο καταστροφική φάση έχει πλέον περάσει και ότι οι τράπεζες στις ισχυρότερες οικονομίες έχουν ήδη μπει σε νέα φάση. Το 2013 πρέπει να είναι το τελευταίο έτος της συρρίκνωσης του ενεργητικού, ενώ το 2014 φαίνεται πολύ πιο θετικό.»

Ο δανεισμός θα μειωθεί κατά 0,5% το 2013 αλλά θα αυξηθεί και πάλι το 2014

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 1,7% σε όλη την Ευρωζώνη πέρσι. Η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχισθεί και το 2013, αλλά με μειωμένο ρυθμό γύρω στο 0,5%.

Το μεγάλο χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου ως προς το κόστος τραπεζικού δανεισμού παραμένει και ως εκ τούτου οι περιφερειακές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν μια πιο σημαντική συρρίκνωση του δανεισμού φέτος. Στην Ισπανία ο δανεισμός αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,1%, σε αντίθεση με το θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στη Γερμανία και 0,6% στη Γαλλία.

Ωστόσο, ο συνολικός δανεισμός σε όλη την Ευρωζώνη αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι το 2014 με ρυθμό 2,9%, περιλαμβανομένης μια ήπιας ανάπτυξης 0,9% στην Ισπανία.
Η Marie Diron παρατηρεί: «Η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ η ροή των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην περιφέρεια φαίνεται να σταθεροποιείται, επιτρέποντας στις τράπεζες μια σταδιακή απεξάρτηση από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο οι πιστωτικές συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν περιοριστικές για κάποιο χρονικό διάστημα, με αρνητικές συνέπειες στις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.»

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν σε ιστορικά υψηλά ποσοστά φέτος, κυρίως λόγω των οικονομιών της περιφέρειας

Λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις περιφερειακές οικονομίες, το ποσοστό τους στην Ευρωζώνη θα φθάσει φέτος στο 7,2%, το υψηλότερο ποσοστό από την καθιέρωση του ευρώ, αυξημένο σε σχέση με την εκτίμηση του 6,7% στο τέλος του 2012. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται ήδη στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά φέτος θα αυξηθούν στο 10,2% στην Ιταλία ενώ αναμένεται να φτάσει το 12,8% στην Ισπανία, παρά την πρόσφατη μεταβίβαση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στο SAREB.

Η αύξηση των επιτοκίων παραμένει μικρή απειλή, όμως οι ασφαλιστικές οφείλουν να είναι προετοιμασμένες

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες ότι, η οικονομία θα μπορούσε να επιταχυνθεί νωρίτερα από ό,τι αναμένεται, με βάση τις προβλέψεις της αναφοράς μας, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα. Αν η Ευρωζώνη δεν συρρικνωθεί φέτος και αναπτυχθεί κατά 1,7% το 2014, πάνω δηλαδή από την αρχική πρόβλεψη του 1,1%, ο πληθωρισμός ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 2,8% μέχρι το τέλος του 2014, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια από 0,75% σε 1,25 % το 2015, αντί να τα διατηρήσει σταθερά μέχρι τα μέσα του 2017. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα αυξηθούν από 3,4% στα μέσα του 2014 σε 4,7% στα τέλη του 2015.

Οι ασφάλειες ζωής πλήττονται από τα τραπεζικά προϊόντα, καθώς τα ασφάλιστρα μειώνονται κατά 7,3%

Εκτιμάται, ότι τα ασφάλιστρα ζωής στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 7,3% το 2012. Οι πωλήσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία μειώθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά ενώ οι πωλήσεις στη Γαλλία μειώθηκαν απότομα εν μέρει λόγω του ανταγωνισμού από τα τραπεζικά προϊόντα. Η αύξηση των ασφαλίστρων ζωής αναμένεται σήμερα να είναι υποτονική, με την αύξηση να εκτιμάται σε 1,6% το 2013, και στη συνέχεια σε περίπου 2.6% ετησίως μέχρι το 2017.

Η Marie Diron παρατηρεί: «Οι προβλέψεις μας για το εισόδημα των νοικοκυριών και την ανεργία στην Ευρωζώνη είναι αρκετά απαισιόδοξες και συνεπώς τα ασφάλιστρα ζωής πρόκειται να αυξηθούν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά αντανακλώντας την πρόβλεψη για αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.»

Τα multi-asset funds θα διαχειρίζονται 40% περισσότερα κεφάλαια από τα hedge funds ή τα fund of funds

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (Assets Under Management) των Multi-asset funds αυξήθηκαν κατά 30% το 2012, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπέρασαν το ρυθμό ανάπτυξης των AUM τόσο των hedge funds που εστιάζουν στην Ευρωζώνη, όσο και των fund of funds σε διάστημα ενός, τριών και πέντε ετών. Το 2007, τα hedge funds και τα fund of funds διαχειρίζονταν κατά 50% περισσότερα χρήματα από ότι τα multi-asset funds, ενώ στα τέλη του 2017 προβλέπεται ότι τα multi-asset funds θα διαχειρίζονται 40% περισσότερα κεφάλαια από τους άλλους δύο τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η Marie Diron καταλήγει: «Μέσα σε μία μόλις δεκαετία, τα δεδομένα θα έχουν αντιστραφεί και τα multi asset funds επωφελούνται από τη ζήτηση των μικρότερων συνταξιοδοτικών ταμείων που επιθυμούν να αναθέσουν σε τρίτους την διαχείριση του ενεργητικού καθώς το επενδυτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και το κανονιστικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο αυστηρό.»

Keywords
Τυχαία Θέματα