ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ποιοί θα πληρώνουν τις διασώσεις – Τι συμφώνησε το Ecofin

Σε συμφωνία κατέληξε το Ecofin σε ότι αφορα τους όρους των διασώσεων των τραπεζών, το λεγόμενο bail-in, σύμφωνα με την οποία, επενδυτές και οι μεγαλοκαταθέτες θα επωμίζονται στο εξής το κόστος των τραπεζικών καταρρεύσεων.

Η συμφωνία προβλέπει οι επενδυτές να υφίστανται ζημιές που θα ισοδυναμούν με το 8% του συνολικού παθητικού μιας τράπεζας προτού οι εθνικές αρχές παρέμβουν για να προστατέψουν τους επενδυτές από τις

ζημιές.

Ακόμη, θέτει πλαφόν 5% επί του συνολικού παθητικού μιας τράπεζας, στο ποσό που αυτά τα ταμεία εκκαθάρισης -τα οποία θα χρηματοδοτούνται από συνεισφορές των τραπεζών- επιτρέπεται να συνεισφέρουν.

Επίσης, το πρόγραμμα εγγύησης καταθέσεων, που πάντα θα χρησιμοποιείται για τις καλυμμένες καταθέσεις (δηλαδή τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ), θα έχει υψηλότερη κατάταξη από τις επιλέξιμες καταθέσεις.

Ξεχωριστά δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αντλούν κεφάλαια απο το ταμείο διάσωσης των 500 δισ. ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σκοπό να διοχετεύσουν άμεσα κεφάλαια σε προβληματικές τράπεζες.

Η προεδρεία του Ecofin αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο ώστε να υπάρξει κατ’ αρχήν υιοθέτηση της οδηγίας πριν το τέλος του 2013.

Οι υποχρεώσεις που εξαιρούνται από το bail-in:

Οι ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω των 100.000 ευρώ)Οι ασφαλισμένες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων των καλυμμένων ομολόγωνΟι υποχρεώσεις προς εργαζομένους των προβληματικών τραπεζών, όπως οι σταθεροί μισθοί και τα συνταξιοδοτικά επιδόματαΟι εμπορικές απαιτήσεις που σχετίζονται με αγαθά και υπηρεσίες που είναι κρίσιμης σημασίας για την καθημερινή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.Οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμμετοχή σε συστήματα πληρωμών που λήγουν σε λιγότερο από επτά ημέρες καιΟι διατραπεζικές υποχρεώσεις με αρχική λήξη λιγότερο από επτά ημερών.

«Για πρώτη φορά, συμφωνήσαμε σε ένα σημαντικό bail-in για να προστατευθούν οι φορολογούμενοι», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι νέοι κανόνες «μπορούν να επηρεάσουν τους γερμανούς καταθέτες όπως και οποιονδήποτε επενδυτή ανά τον κόσμο», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συμφωνία επετεύχθη λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα