ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ποιόν ονομάζουν στην Κύπρο “Ιούδα Ισκαριώτη” και γιατί

01:13 3/4/2013 - Πηγή: BankWars
Ο τ. αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος, είχε προτείνει να κουρευτούν μόνο οι καταθέσεις των Κυπρίων και όχι των Ρώσων. Γιατί; Ο ΑΝΗΨΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΟΛΙΓΑΡΧΗΣ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ

“Να παραιτηθεί άμεσα ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος μετά την απαράδεκτη δημόσια πρόταση

του να κουρευτούν μόνο οι καταθέσεις των Κυπρίων κατά 35% και όχι των Ρώσων. Ο λόγος είναι απλός ο ανηψιός του κ. Ξενοφώντος έφερε τον Ρώσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ στην
Τράπεζα Κύπρου. Καλά κάνουν και τον φωνάζουν στην μαρτυρική Μεγαλόνησο “Ιούδα Ισκαριώτη”"

(BANKWARS, 21/3/2013 – Πηγή Fimotro)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ

Ποιος είναι, όμως, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ; Η ιστορία του είναι τυπική ιστορία ενός αυτοδημιούργητου Ρώσου μεγιστάνα, από τους πολλούς που εκμεταλλεύθηκαν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ για να «χτίσουν» αμύθητες περιουσίες, ενώ δεν λείπουν τα «σκοτεινά» σημεία, που αγγίζουν τα όρια του κοινού ποινικού δικαίου:

Ο Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966, σπούδασε ιατρική και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εργαζόταν με τον πατέρα του σε οικογενειακή επιχείρηση. Βλέποντας τη μεγάλη ευκαιρία που έδινε η κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, γρήγορα ολοκλήρωσε οικονομικές σπουδές, ίδρυσε επενδυτική εταιρεία και άρχισε να μαζεύει, όπως και τόσοι άλλοι ολιγάρχες, τεράστια «πακέτα» μετοχών πρώην κρατικών επιχειρήσεων, που είχαν ιδιωτικοποιηθεί πάμφθηνα από τον Γέλτσιν, στο πρώτο, σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Άλλωστε, ασφαλής πρακτική πλουτισμού των μετέπειτα ολιγαρχών ήταν η αγορά μετοχών κρατικών εταιρειών σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

«Διαμάντι του στέμματος» της αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο Ριμπολόβλεφ ήταν η κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Uralkali, κορυφαία στην Ρωσία, την οποία οδήγησε πριν από λίγα χρόνια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτό το καλοκαίρι, ήλθε το μεγάλο cash – out για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, που πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του σε άλλους ολιγάρχες, διατηρώντας μια μικρή συμμετοχή της τάξεως του 12%. Κάποιοι λένε ότι πούλησε εσπευσμένα, μετά την αίτηση διαζυγίου που υπέβαλε η σύζυγός του σε ελβετικό δικαστήριο, ζητώντας περισσότερα από 5 δις. ευρώ, σε ένα διαζύγιο που θα περάσει στην ιστορία ως το ακριβότερο όλων των εποχών. Άλλοι λένε ότι η φυγή του Ριμπολόβλεφ συνδέεται με άλλη μια ανακατανομή σφαιρών οικονομικής επιρροής στους κόλπους της ρωσικής ελίτ και υπενθυμίζουν, ότι δύο φορές τα τελευταία χρόνια η Uralkali είχε βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχων από κυβερνητικές υπηρεσίες για σοβαρά ατυχήματα σε εγκαταστάσεις της.

Σε ένα από αυτά τα «σκοτεινά» παιχνίδια οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της ρωσικής ελίτ αποδίδουν πολλοί και την πιο «γκρίζα» περίοδο της προσωπικής και επιχειρηματικής ιστορίας του Ριμπολόβλεφ: το 1997, δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της βιομηχανίας χημικών Neftekhimik, Εβγκένι Παντελεϊμόνοφ και ο Ριμπολόβλεφ, επικεφαλής τότε της FD Kredit Bank, αρχικά ενεπλάκη στην υπόθεση, κατηγορούμενος ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία. Πέρασε 11 μήνες προφυλακισμένος, αποφυλακίσθηκε με υψηλή εγγύηση και τελικά αθωώθηκε, αφού ο δολοφόνος άλλαξε την αρχική του κατάθεση, με την οποία τον ενέπλεκε. Η δολοφονία είχε αποδοθεί στη διαμάχη για τον έλεγχο της βιομηχανίας χημικών. Οι «δύσκολες» εμπειρίες του Ριμπολόβλεφ από το σκοτεινό κόσμο της ρωσικής «επιχειρηματικότητας» τον έχουν μετατρέψει σε έναν από τους πιο «κλειστούς» δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας: ζει στην Ελβετία, κυκλοφορεί πάντα με «στρατό» σωματοφυλάκων, αποφεύγει τις κάμερες και κάνει σπάνια δημόσιες εμφανίσεις…

Keywords
Αναζητήσεις
ριμπολόβλεφ ποιοσ ειναι
Τυχαία Θέματα