ΕΡΝΤΟΓΑΝ: “Οι ΗΠΑ μας μαχαίρωσαν πισώπλατα – Μας πολιορκούν” – Η λίρα στα τάρταρα

[UPDATE] «Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία στην οικονομία και σε άλλους τομείς» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην σύνοδο των πρέσβεων στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία στην οικονομία και σε άλλους τομείς. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι υγιή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα στο πλαίσιοοικονομικής πραγματικότητας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «προδοσία» τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οικονομία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει

υποχώρηση από την ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να «κατακεραυνώσει» για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της «μαχαιριά στην πλάτη της Τουρκίας».

«Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον διπλασιασμό των δασμών για τον τουρκικό χάλυβα και το τουρκικό αλουμίνιο που εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ: Τράπεζες και Χρηματιστήρια σε πανικό – Φόβοι για κατάρρευση της τούρκικης οικονομίας – Η λίρα στα τάρταρα, επιμένουν στην κόντρα Ερντογάν – Τραμπ

Δύσκολη η ημέρα σήμερα Δευτέρα για τις αγορές καθώς η οικονομική κρίση στην Τουρκία μετά την χωρίς προηγούμενο κόντρα Τραμπ- Ερντογάν, που δεδομένων των προβλημάτων με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, έχει οδηγήσει τη λίρα στα τάρταρα και τις αναδυόμενες οικονομίες σε πανικό.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 6,95 τουρκικές λίρες ενώ τις βραδυνές ώρες η ισοτιμία είχε φτάσει και τις 7,24 λίρες.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα 350 δισ. δολάρια χρέος των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών και την ικανότητά χρηματοδότησής τους.

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στο χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η μαζική ρευστοποίηση νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών και ειδικά η τεράστια πτώση της τουρκικής λίρας έχει θορυβήσει τους επενδυτές, ενώ η άνοδος του γεν, που θεωρείται τοποθέτηση-ασφαλές καταφύγιο όπως και το δολάριο, επιδεινώνει το κλίμα.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο “βούτηξε” κατά 355,85 μονάδες (−1,60%), στις 21.942,23 μονάδες.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Τη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, προκειμένου να ανακοπεί η αστάθεια και η κάθετη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο, μετά και το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία.Ο Μπεράτ Αλμπαιράκ, γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε ότι η τουρκική λίρα στοχοποιήθηκε προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως “έχουμε προετοιμάσει ένα πλάνο δράσης για να αμβλύνουμε την μεταβλητότητα απέναντι στο δολάριο”. “Θα εισάγουμε το αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για επίθεση στην τουρκική οικονομία”. Απέκλεισε το ενδεχόμενο δήμευσης λογαριασμών με συνάλλαγμα.

Ο Αλμπαϊράκ είπε ότι έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο τόσο για τις τράπεζες όσο και για την πραγματική οικονομία συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τη βουτιά της λίρας. Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ή σε λήψη άλλων μέτρων προκειμένου να ανακόψει την πτωτική πορεία του εθνικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, τα επίπεδα στα οποία έχει υποχωρήσει η λίρα και οι έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη κατρακύλα του εθνικού νομίσματος «συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας».

Με αφορμή την απόφαση Τραμπ για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της φυλάκισης από την Άγκυρα του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ερντογάν: Εμείς γονατίζουμε μόνο ενώπιον του θεού – Νέες βολές στις ΗΠΑ

Μαύρη Δευτέρα ξημερώνει για την τούρκικη λίρα – Στην Ασία 1 δολάριο, 7,24 λίρες!

Keywords
Τυχαία Θέματα