ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΛΛΑΔΑ: Για αυξημένους κινδύνους προειδοποιεί η Fitch

Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κυρίως όσον αφορά την επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού, όσο και με την κερδοφορία, ωστόσο η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τους προσφέρει ένα σημαντικό κεφαλαιακά «μαξιλάρι».

Σύμφωνα με τη Fitch, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

έχουν βελτιώσει τη χρηματοπιστωτική ισχύ τους, όπως αυτή αντανακλάται στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας, ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον πιο σταθερό, όπως αντανακλάται και από την πρόσφατη αναβάθμιση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα σε B-.
«Αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

«Αγκάθι» αποτελούν τα προβληματικά δάνεια, καθώς σύμφωνα με τη Fitch, θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2013, ωστόσο με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμάνθηκαν μεταξύ του 20% και του 30%, ωστόσο το τέταρτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξής τους.

Μόνο η Eurobank υπό κρατικό έλεγχο

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι μόνο η Eurobank θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, ενώ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη, λόγω της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα