Τράπεζες: Απελευθερώνονται από τα “δεσμά” ΤΧΣ και μνημονιακών νόμων – Τι αλλάζει στα Συμβούλια και την εταιρική διακυβέρνηση

01:47 1/5/2022 - Πηγή: BankWars

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε από την Παρασκευή σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

Καταργείται το δικαίωμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ζητεί σύγκληση γενικής συνέλευσης αλλά και να πρέπει  να εγκρίνει τον οικονομικό διευθυντή τραπεζών,

στις οποίες συμμετέχει.

Καταργούνται μια σειρά από αυστηρά κριτήρια για μέλη Δ.Σ, που επιβλήθηκαν, λόγω λήψης κρατικής βοήθειας  από τις τράπεζες και λόγω ρητρών που προέβλεπαν τα υπογεγραμμένα μνημόνια.

Καταργείται η υποχρέωση να διαθέτει το μέλος του Δ.Σ τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων και για τα μη εκτελεστικά μέλη, να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διοικητικού συμβουλίου σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Καταργούνται τα ισχύοντα κριτήρια σύνθεσης Δ.Σ, τα οποία επιβάλουν την συμμετοχή τουλάχιστον 3 εμπειρογνωμόνων ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου, που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Παύει επίσης να ισχύει πως αυτά τα  μέλη δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα, που λειτουργούν στην Ελλάδα, κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Αντιθέτως, διατηρείται σε ισχύ η “διάταξη” που αναφέρει ότι τα μέλη Δ.Σ, δεν μπορούν να έχουν υπηρετήσει κατά τα τελευταία 4 χρόνια, πριν το διορισμό τους, σε σημαντικό δημόσιο λειτούργημα (Αρχηγός Κράτους, πρόεδρος κυβέρνησης, ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, δικαστικός ή στρατιωτικός υπάλληλος, ή να έχουν σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος).

Οι διοικήσεις των τραπεζών θα μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερα bonus στο βαθμό που τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν υποχωρήσει  κάτω το 10%. Στην αντίθετη περίπτωση το Ταμείο μπορεί να ασκεί veto.

Καταργείται η αξιολόγηση από το ΤΧΣ, με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου, του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, που έχουν υπογράψει RFAs .

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα