Αγοραστές για τα σπίτια Ηλία Λιβάνη και Φραγκίσκου Λεμονή αναζητούν οι τράπεζες

00:02 1/5/2022 - Πηγή: Mononews

Μέχρι την… πόρτα των κατοικιών έφτασαν τα χρέη των επιχειρηματιών Ηλία Λιβάνη του ομώνυμου εκδοτικού οίκου και Φραγκίσκου Λεμονή, που συνέδεσε το όνομά του με την εταιρεία υποδημάτων Καλογήρου, πριν περάσει στο Σάμι Φάις. Αμφότεροι βλέπουν τα σπίτια τους σε Φιλοθέη και Καστρί να βγαίνουν στο σφυρί το προσεχές διάστημα, με τίμημα κατώτερο του 1 εκατομμυρίου.

Τον κλοιό για τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη σφίγγει ο πλειστηριασμός της κατοικίας του γιου

του εκδότη, Ηλία, στον οποίο έχει περάσει η εταιρεία και έχει αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Την πρώτη Ιουνίου το σφυρί θα χτυπήσει για το ακίνητο στη Φιλοθέη, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 590 χιλ. ευρώ και επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα.

Η κατοικία έφτασε στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για οφειλή 50 χιλιάδων, τα βάρη του όμως φτάνουν σχεδόν τα 3,5 εκατομμύρια, αφού εκτός του ποσού της αναγκαστικής κατάσχεσης, φέρει

προσημειώσεις 2,17 εκατ., 1,04 εκατ. και 28 χιλ. ευρώ υπέρ της Εθνικής,προσημείωση 42 χιλ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank,και προσημειώσεις 20 χιλ. και 100 χιλ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι υποψήφιοι αγοραστές, εφόσον προσέλθουν, διεκδικούν διαμέρισμα πρώτου ορόφου, που αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, οφφίς, χωλ, δωμάτιο εργασίας, δύο μπάνια, αποθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, γραφείο, μπαρ και ένα W.C., επιφάνειας 258 τ.μ..

Το σχέδιο εξυγίανσης που έπεσε στο κενό & η… τρίτη ευκαιρία

Ο πλειστηριασμός έρχεται να επιβεβαιώσει τα «πέτρινα χρόνια» του εκδοτικού οίκου, εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, του πρώτου εξαμήνου του 2021 οι ζημιές έφτασαν τα 961 χιλ. ευρώ, αυξημένες κατά 308%. Παράλληλα, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Τις συμπληγάδες δεν κατάφερε να περάσει ούτε όταν είχε υποβάλει αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών – το οποίο έκανε μεν δεκτή την αίτηση στις αρχές του 2019, αλλά οι τράπεζες έφτασαν να καταγγείλουν την σύμβαση εξυγίανσης, αφού δεν έβλεπαν φως.

Ο λόγος είναι σύμφωνα με την εταιρεία η «παρατεταμένη ύφεση στον κλάδο που δραστηριοποιείται», η οποία πάντως δεν την απέτρεψε από το εγχείρημα μίας νέας, βραχύβιας όπως αποδείχτηκε, εφημερίδας. Η Νέα Σελίδα εκδόθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2017 κι έκλεισε οριστικά το 2020.

Το σπίτι του Ηλία Λιβάνη στη Φιλοθέη

Το φθινόπωρο του 2019, η Λιβάνης ξεκίνησε ακόμα μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης, υποβάλοντας αίτηση στον Εξωδικαστικό, η οποία κοινοποιήθηκε στις τράπεζες. Κατά την διάρκεια του 2021, μετά την επαλήθευση των στοιχείων των πιστωτών, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για Δήλωση πρόθεσης συμμετοχής, με το 85,25% των πιστωτών να δηλώνουν στήριξη στον εκδοτικό οίκο. Σήμερα, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο επαλήθευσης των ποσών των απαιτήσεων και εξασφαλίσεων, προκειμένου ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη να γυρίσει σελίδα.

Από το Μιλάνο στον άσσο ο διάδοχος του οίκου Καλογήρου

Ο έτερος οφειλέτης που θα δει το σπίτι του να εκπλειστηριάζεται έχει γνώση της διαδικασίας, αφού στο σφυρί είχε βγει και το σαλέ του Φραγκίσκου Λεμονή στην Αράχωβα, πλειστηριασμός που ανεστάλη.

Αυτή τη φορά η Cepal ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της Alpha Bank έχει αναρτήσει προς πλειστηριασμό τη μεζονέτα του τελευταίου διαδόχου της οικογένειας που υπέγραψε την επιτυχία αλλά την κατάρρευση του οίκου Καλογήρου.

Μίας φίρμας που συστήθηκε στην Αθήνα με το πρώτο κατάστημά της στο κέντρο της πόλης το 1890 και άντεξε για περισσότερο από έναν αιώνα. Η ηγετική θέση στην εμπορία πολυτελών υποδημάτων, τσαντών και αξεσουάρ έδωσε στην οικογένεια Λεμονή τη δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα και σπίτι στο Μιλάνο και λίαρ τζετ, τα οποία όταν η «παντοδυναμία» τους κατέρρευσε, έκαναν φτερά.

Επόμενο βήμα θα είναι να αλλάξει χέρια, αν βρεθεί αγοραστής, και η μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία, η τιμή πρώτης προσφοράς για την οποία έχει οριστεί σε 900 χιλ. ευρώ. Το ποσό για το οποίο κατασχέθηκε ξεπερνά τις 500 χιλ. ευρώ, αλλά φέρει και προσημειώσεις υποθήκης 3 εκατ. και 50 χιλ. υπέρ της Alpha Bank.

Στις 18 Μαΐου το σφυρί θα χτυπήσει για το ακίνητο των τριών ορόφων, επιφάνειας σχεδόν 500 τ.μ. με τρεις θέσεις στάθμευσης και πισίνα. Η μεζονέτα κατασκευάστηκε το 2007 σε οικόπεδο 1,6 στρεμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγοραστές, Ηλία Λιβάνη, Φραγκίσκου Λεμονή,agorastes, ilia livani, fragkiskou lemoni