ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Περιμένουν νέα από το…μαξιλάρι των 8,7 δις ευρώ

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα κεφάλαια 8,7 δις ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν από το πακέτο των 50 δισ. για την ενίσχυση των τραπεζών, πρέπει να διατηρηθούν ως απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τυχών μελλοντικών προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιθυμεί να αποδεσμεύσει μέρος του αποθέματος, ώστε να αντιμετωπίσει άλλες ανάγκες, όπως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Με αυτό

τον τρόπο η κυβέρνηση επιτυγχάνει να αποφύγει νέο πακέτο βοήθειας από τους δανειστές, το οποίο, οπωσδήποτε θα έχει όρους και θα θέτει υπό συνεχόμενο έλεγχο την ελληνική οικονομία.

Η ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών που εξετάζεται από την κυβέρνηση στοχεύει στην ταχύτερη ανάκτηση μέρους των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί στις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική της δύναμη για την αποδέσμευση μέρους του αποθέματος του ΤΧΣ. Εξετάζεται η δυνατότητα επαναγοράς, μέσω δημόσιας πρότασης, των warrants (δικαιώματα αγοράς τραπεζικών μετοχών) από το ΤΧΣ και εν συνεχεία το ταμείο να προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών των τραπεζών σε θεσμικούς επενδυτές, εκμεταλλευόμενο το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Περιμένουν νέα από το…μαξιλάρι των 8,7 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα