Τράπεζα Πειραιώς – MIG: Η σχέση… στοργής και ο γόρδιος δεσμός – Λάθη φέρνουν τα “κοράκια” στην πόρτα των Attica Group και Vivartia

Γνώστες των αγορών μιλάνε για “γόρδιο δεσμό” στη σχέση της MIG με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, με δύο “πρόσωπα”, του πιστωτή και του ισχυρότερου μετόχου (31% περίπου) προσπαθεί να τον λύσει…

…Στις 23 Νοεμβρίου, μετά το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων της MIG με τα funds Farallon και Oak Hill που θα τη χρηματοδοτούσαν με 300 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου που κατείχε η Fortress (142 εκατ. ευρώ) και του ομολογιακού δανείου των 86,3 εκατ. ευρώ, που κατείχε η Πειραιώς, η μόνη λύση που υπήρχε, ήταν αυτή που τελικά επιλέχθηκε: Η Τράπεζα να αναχρηματοδοτήσει και τα δύο, ώστε να δοθεί χρόνος για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, τόσο για την Τράπεζα, όσο – και κυρίως – για τις επιχειρήσεις της MIG, που έχουν σημαντικό ειδικό βάρος στην αγορά και την Οικονομία…

...Η συμφωνία της Marfin Investment Group (MIG) με την Πειραιώς, που περιλαμβάνει παροχή εξασφαλίσεων, μεταξύ των οποίων και σημαντικά ποσοστά μετοχικού κεφαλαίου των  Vivartia και Attica Group, “επισφραγίστηκε” με επιτόκιο στο 5%. Σημειωτέον, ότι τα funds αξίωναν επιτόκιο στο 11%!…

…Και πάμε τώρα στο …κυρίως πιάτο του “μενού” της συμφωνίας, στον χρόνο αποπληρωμής των δανείων: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία 30.6.2020. Με αυτό το δεδομένο, η MIG θα προσλάβει ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους για την εξεύρεση είτε εναλλακτικών τρόπων αναχρηματοδότησης είτε διάθεσης περιουσιακών της στοιχείων…

…Η φράση “εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης”, είναι μεν εύηχη, αλλά δεν φαίνεται πως μπορεί να ταιριάξει στην περίπτωση. Άρα, πάμε στη “διάθεση περιουσιακών της στοιχείων”…

…Και όταν λέμε περιουσιακά στοιχεία, εννοούμε κυρίως την Attica Group (Blou Star Ferries, Hellenic Seaways…) και τη Vivartia (Δέλτα Τρόφιμα, Μπαρμπα Στάθης, Goody’s, Everest, Flocafe, La Pasteria…)…

…Κάπου εδώ, αρχίζει να …χάνεται η μπάλα, καθώς μεγάλη κουβέντα γίνεται αν θα πρέπει να πουληθεί η μία ή η άλλη. Και λέμε …χάνεται η μπάλα, γιατί για να πουληθεί κάτι, πρέπει να υπάρχει και αγοραστής…

…Αγοραστής φερέγγυος και σοβαρός, που θα δώσει στην τράπεζα σημαντικό μέρος των χρημάτων που έχει διαθέσει, αλλά και στις εταιρείες που έχουν σημαίνουσα θέση στις αγορές τους και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους (άμεσα ή έμμεσα), ζωή και προοπτική…

…Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2019 για τη MIG ήταν σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018: Oι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 7,2% και ανήλθαν στα 827,70 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA σημείωσε αύξηση κατά 17% και ανήλθε σε 123,70 εκατ. ευρώ.

…Όπως δείχνουν τα παραπάνω, δεν πρόκειται για εταιρείες…σαπάκια, ώστε να επιτραπεί σε κάποιους “λογιστές” και “χρηματοοικονομικούς συμβούλους” της …πυρκαγιάς να φτιάχνουν στο κομπιούτερ τους σενάρια του τύπου “πούλα κι όσο πιάσουνε”. Και για να γίνουμε πιο κατανοητοί: Τα “κοράκια”, μακρυά…

…Για να συμβεί όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην τα …ταΐζουμε. Και κατά την ταπεινή μας άποψη, τα ταΐζουμε, όταν ανακοινώνουμε καταληκτικές ημερομηνίες (άλλο  βάζουμε μεταξύ μας, άλλο το κάνουμε βούκινο), που τους δίνουν την άνεση να εμφανιστούν στο παρά 1′ και να προσφέρουν ψίχουλα, πιέζοντας την Τράπεζα να τα αποδεχθεί, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η ίδια πρόβλημα με τα κεφάλαια που έχει διαθέσει στη MIG και στις εταιρείες της…

…Κλείνουμε με τρία ερωτήματα: Πόσα χρήματα από τα χρωστούμενα της MIG θα έπαιρνε η Τράπεζα, αν είχε εσπευσμένα οδηγηθεί σε πώληση η Attica Group ή η Vivartia πριν δύο χρόνια; Πόσα θα έπαιρνε η Τράπεζα από την πώληση του ΥΓΕΙΑ τότε, σε σχέση με αυτά που τελικά πήρε; Και το βασικότερο: ποια ήταν η αξία του περιουσιακού της στοιχείου “MIG” τότε και ποια είναι τώρα;

…Γκουρού των αγορών έχουν με διάφορες “ατάκες” επισημάνει το πόσο σημαντικό είναι το timing όχι τόσο για την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου, αλλά κυρίως για την πώλησή του…

…Συμπέρασμα: Επειδή οι εταιρείες της “ομπρέλας” της MIG και από την άνοδο της οικονομίας αλλά και από τις προσπάθειες των στελεχών και εργαζομένων τους σημειώνουν από χρονιά σε χρονιά καλύτερα αποτελέσματα, οικονομικά και πολιτικά ορθό είναι, να γίνει η όποια επιλογή πώλησης συντεταγμένα, στο σωστό χρόνο και στη σωστή τιμή…

…”Όποιος βιάζεται σκοντάφτει”, λέει η σοφή λαϊκή παροιμία. Και ειδικά στην Ελλάδα, όποιος…σκοντάψει, είναι πολύ εύκολο να αρχίσει να μπαινοβγαίνει στα γραφεία των εισαγγελέων, “κατηγορούμενος” γιατί “ξεπούλησε” περιουσία που χρηματοδοτήθηκε με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό κράτος…

…Ισχύει βέβαια και η επίσης σοφή λαϊκή παροιμία, που λέει, “όποιος δε θέλει να ζυμώσει, αργεί να κοσκινίσει…”

…Κάπου στη μέση των δύο παροιμιών, βρίσκεται η σωστή κίνηση και για την περίπτωση της MIG…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars