Τραγικό ναυάγιο με μετανάστες κοντά στην Πύλο – Σώθηκαν 106, 78 επίσημα νεκροί – Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στο αμπάρι

Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη σε διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Πύλου, καθώς όσο παιρνούν οι ώρες όλο και περισσότεροι μετανάστες εντοπίζονται νεκροί στα νερά της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 78 ανθρώποι, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες στο αλιευτικό που ανετράπη επέβαιναν περίπου 500 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ακτοφυλακή, το σκάφος βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου

και αμέσως σήμανε συναγερμός για επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 106 άνθρωποι. Κανένας από τους διασωθέντες δεν είχε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως σωσίβια, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετείχαν έξι σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και πολλά ιδιωτικά σκάφη.

Είχε προορισμό την Ιταλία
Το σκάφος με προορισμό την Ιταλία πιστεύεται ότι απέπλευσε από την περιοχή Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη. Οι ελληνικές Αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως το λιμάνι αναχώρησής του, αλλά ο αξιωματούχος του υπουργείου Ναυτιλίας είπε ότι οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν.

Οι ελληνικές Αρχές και η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά για το σκάφος που πλησίαζε από την ιταλική ακτοφυλακή χθες Τρίτη. Το σκάφος εντοπίστηκε για πρώτη φορά αργά χθες το βράδυ από την υπηρεσία συνόρων της Ε.Ε. Frontex σε διεθνή ύδατα περίπου 50 μίλια (80 χλμ.) νοτιοδυτικά της Πύλου. Στη συνέχεια, σκάφος της Ακτοφυλακής πλησίασε το αλιευτικό, το οποίο ήταν καθ’ οδόν την Ιταλία, και πρόσφερε βοήθεια. Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμά του «αρνήθηκε τη βοήθεια και δήλωσε την επιθυμία να συνεχίσει το ταξίδι», σύμφωνα με το Reuters. Λίγες ώρες αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Μεγάλη κινητοποίηση για την περίθαλψη των διασωθέντων
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των διασωθέντων μεταναστών.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, ανέφερε: «Έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες». Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φτάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα. Ο κ. Καρβέλης ανέφερε ακόμη ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για τη μετακίνηση των μεταναστών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Ο δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειάζεται… Έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και τη διανομή φαγητού.

Στην Καλαμάτα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στην Καλαμάτα μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να συμπαρασταθεί στους διασωθέντες από το ναυάγιο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν παρούσα σε αιμοδοσία, από την οποία αποχώρησε εσπευσμένα για να βρεθεί δίπλα στους διασωθέντες από το ναυάγιο.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας μεταβαίνουν κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Αθηνά Λιανού και τον Αλέξη Χαρίτση, και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέβαλε την προγραμματισμένη ομιλία του στην Πάτρα εξαιτίας της τραγωδίας, είχε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για το ναυάτιο. Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για να ενημερωθεί σχετικά είχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ναυάγιο στην Πύλο: 59 νεκροί μετανάστες, 106 διασωθέντες από την ανατροπή αλιευτικού

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Τουλάχιστον 17 νεκροί, διασώθηκαν 104 άτομα, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης

Keywords
Τυχαία Θέματα