Τρ. Κύπρου: “Αγκάθια” στο σχέδιο εθελουσίας – Ανοιχτό το θέμα του Ταμείου Προνοίας

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του ταμείου προνοίας των 5600 υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, περιπλέκοντας τη διαδικασία προώθησης του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Άκαρπη ήταν η χθεσινή συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα η ηγεσία της ΕΤΥΚ με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η συνάντηση περιστράφηκε κυρίως στο ζήτημα του ταμείου προνοίας, στο οποίο επικεντρώνει πλέον την προσοχή

της η ΕΤΥΚ, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Ο υπουργός φέρεται να επανέλαβε χθες τη θέση της κυβέρνησης ότι οι δικαιούχοι των ταμείων θα λάβουν το 75% όσων δικαιούνται.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει όπως το «κούρεμα» του 25% ισχύσει για ποσά άνω των €100 χιλ., ανά δικαιούχο.

Η πρόταση της ΕΤΥΚ δεν φαίνεται να έγινε αποδεχτή από τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να επισημοποιηθεί αδιέξοδο στις μεταξύ τους προσπάθειες για εξεύρεση κοινής φόρμουλας.

Το ενεργητικό των ταμείων των υπαλλήλων πριν το κούρεμα έφθανε τα €740 εκ. και ήταν όλο κατατεθειμένο στις δύο τράπεζες.

Η κυβέρνηση πέτυχε την περίληψη πρόνοιας για κάλυψη των απωλειών των ταμείων με €400 εκ. από το πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να γίνει ακόμη γνωστό πως θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ εκφράζει δυσφορία για τους χειρισμούς της διοίκησης της Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι σκοπίμως προώθησε αποκοπή των μισθών, και μετά το σχέδιο αφυπηρέτησης, βάσει των νέων μισθών.

Το σχέδιο προνοεί την καταβολή μισού μισθού ανά έτος υπηρεσίας, και επιπλέον πέντε μισθούς, με βάση τους μειωμένους κατά περίπου 10% μισθούς Ιουνίου.

Η συντεχνία εκτιμά ότι το σχέδιο αφυπηρέτησης δεν είναι αρκετά γενναιόδωρο και ότι θα αποτύχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον τετραψήφιου αριθμού υπαλλήλων.

Η αβεβαιότητα για τα ταμεία προνοίας περιπλέκει τους υπολογισμούς που θα πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι για αποδοχή ή όχι του σχεδίου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσό του κάθε δικαιούχου στο ταμείο υπερβαίνει το συνολικό ύψος της αποζημίωσης για πρόωρη αφυπηρέτηση.

Σήμερα συνέρχεται το ΔΣ της ΕΤΥΚ για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Χατζηκωστής και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι το θέμα των ταμείων θα ρυθμιστεί σύντομα, ώστε να είναι σε θέση οι υπάλληλοι να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα πριν αποφασίσουν για το σχέδιο.

Το σχέδιο θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 26 Ιουλίου, και η Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση που ο αριθμός όσων επιλέξουν να αποχωρήσουν δεν είναι αρκετός, θα προχωρήσει μετά σε μεγάλο αριθμό πλεονασμών.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Σοφοκλής Μιχαηλίδης, δήλωσε επανειλημμένα ότι από την Τράπεζα θα πρέπει να φύγουν γύρω στους 2500 υπαλλήλους.

Πηγή: Stockwatch

Keywords
Τυχαία Θέματα