Τι προβλέπει η Κομισιόν – Έσοδα ή νέα μέτρα θα απαιτήσει η τρόικα το φθινόπωρο – Τον Αύγουστο η μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

Το πράσινο φως για μείωση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Αυγούστου, αναμένει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 10 μέρες. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος, ενώ καθησυχάζει και πως δεν θα ληφθούν πρόσθετα νέα μέτρα φέτος, για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ανάγκες έως το 2014.

«Για το 2013 δεν θα ληφθούν νέα

μέτρα, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έκθεση που παρέδωσε η τρόικα στο Eurogroup της Δευτέρας», δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός .Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως είναι «πολύ πιθανό» να μη ληφθούν νέα μέτρα ούτε το 2014, ενώ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για τα έτη 2015 και 2016.

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα» επισημαίνει το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν που εκδόθηκε μετά τον τελευταίο έλεγχο που πραγματοποίησε η τρόικα και, σε συνδυασμό με τις υστερήσεις που καταγράφονται στον προϋπολογισμό, αποτελεί προαναγγελία λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016

Ειδικότερα, η Κομισιόν στο προσχέδιο της έκθεσής της που τέθηκε υπόψη στο Eurogroup αναφέρει τις επιφυλάξεις της για τον προϋπολογισμό του 2013, καθώς όπως τονίζει πολλές υποχρεώσεις μεταφέρθηκαν στο β’ εξάμηνο του έτους, λόγω της καθυστέρησης των αποφάσεων για το τέλος ακινήτων και την παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανησυχεί για τη δυνατότητα αποπληρωμής των συσσωρευμένων φόρων από τα νοικοκυριά στους τελευταίους μήνες του έτους και αν υπάρξουν αστοχίες τότε θα υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Η Κομισιόν δείχνει να αμφιβάλλει για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης «να εισπράξει τους φόρους», αλλά καθιστά σαφές πως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης των εσόδων θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα κενά.

Ανησυχεί για τη δυνατότητα είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2014, μέσω των ΔΟΥ, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως ανοίξει ξανά η συζήτηση για τη συνέχιση της είσπραξής του μέσω της ΔΕΗ.

«Ο σχεδιασμός του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ το 2014 και η ικανότητα της διοίκησης να συλλέγονται τα έσοδά του είναι βασικοί παράγοντες αβεβαιότητας για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2014», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Κομισιόν (και η τρόικα συνολικά) φοβάται αποκλίσεις στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των μειωμένων εισπράξεων από ασφαλιστικές εισφορές.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν κοστολογεί και τα κενά που μπορούν να υπάρξουν στον προϋπολογισμό και συγκεκριμένα εκτιμά ότι μπορεί να διαμορφωθούν:

Σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2013.Σε 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ το 2014.Σε 1,75% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ το 2015.Σε πάνω από 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ) το 2016.

Τα δημοσιονομικά κενά, αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για να καλυφθούν, θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση κατά τον επόμενο έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο, αποσαφηνίζει η Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα