Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν με “εγγύηση τόκων” έφερε την ισοτιμία έναντι του δολαρίου στο 13,4

Η τούρκικη  λίρα ανέκαμψε  από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραφε τη Δευτέρα (η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου είχε φτάσει τα 18,4) μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος  Ερντογάν. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 12 λίρες ανά δολάριο και κατόπιν ανέβηκε στις 13,4 ανά δολάριο.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε μία δέσμη έκτακτων μέτρων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος που θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τις έντονες διακυμάνσεις του εγχώριου νομίσματος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg,
η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει να αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε  επίσης πως η παρακράτηση φόρου για επενδύσεις σε λίρες που εκδίδονται από την κυβέρνηση θα μειωθεί στο 0% από 10% που είναι σήμερα, ενώ οι αρχές θα προσφέρουν προθεσμιακά δάνεια με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγέων.

«Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από την τουρκική λίρα σε ξένα νομίσματα λόγω των ανησυχιών του ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να εξαλείψουν τα κέρδη από τις πληρωμές τόκων», είπε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ανάγκη να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω από την οικονομία της ελεύθερης αγοράς».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα