Τούρκικη Λίρα: Νέα πίεση από την απόφαση Τραμπ για το Ιράν – Μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα

15:09 9/5/2018 - Πηγή: BankWars

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έλαβε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας για να ενισχύσει την τουρκική λίρα, μετά τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε το νόμισμα έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του Ν.Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν.

Η τράπεζα αύξησε τον όγκο των συναλλαγματικών διαθεσίμων σε 1,5 δισ.

δολάρια από 1,25 δισ. δολάρια λέγοντας ότι το ανώτατο ποσό των συναλλαγματικών διαθεσίμων μπορεί να ανέλθει στα 7,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η λίρα έπεσε περίπου 1,3% πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου το βράδυ της Τρίτης μέχρι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών την Τετάρτη. Μάλιστα το τουρκικό νόμισμα σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ με ισοτιμία 4,3736 έναντι του δολαρίου πριν τις 7:30 πμ στο Λονδίνο και έχει σημειώσει πτώση 13% από την αρχή του χρόνου μέχρι αυτή τη στιγμή.
Αργότερα, η λίρα ανέκαμψε μετά από την ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν με την οικονομική του ομάδα για να συζητήσει θέματα όπως τη νομισματική πολιτική.

Η Τουρκία είναι υπό πίεση σε πολλά μέτωπα. Ο πληθωρισμός τρέχει με περίπου 11%, περισσότερο του διπλάσιου από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ενώ το διογκωμένο έλλειμμα προκαλεί ανησυχίες για την αντοχή της τουρκικής οικονομίας σε πιθανά σοκ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεγενθύνει το πρόβλημα της οικονομίας με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, καθιστά τη θέση της Τουρκίας δυσχερέστερη. «Το ρεκόρ ανόδου της τιμής του πετρελαίου δεν βολεύει την Τουρκία που έχει διπλασιάσει τον πληθωρισμό της και μάλιστα με μία ανεπαρκώς σφιχτή νομισματική πολιτική».

Ανάμεσα στις κύριες εισαγωγές της Τουρκιάς από το Ιράν είναι τα πετρελαϊκά προϊόντα και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το πετρέλαιο είναι από τα βασικά προϊόντα που οι ΗΠΑ αναμένεται να στοχεύσουν με τις κυρώσεις που θα επιβάλουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκείνες που θα χάσουν από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, η οποία επικαλείται δηλώσεις του στο CNN.

Keywords
Τυχαία Θέματα