Τουρκία: Το κουρδικό στοιχείο στο στόχαστρο μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση

Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Καισάρεια της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 56 έφερε μεγάλη αναταραχή στη γειτονική χώρα.

Το κλίμα είναι έκρυθμο κυρίως για το κουρδικό στοιχείο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος στοχοποίησε το ΡΚΚ, ως υπεύθυνο για την βομβιστική επίθεση στην Καισάρεια.

Οι δηλώσεις του ότι «ο τρόπος και οι στόχοι αυτών των επιθέσεων δείχνουν ότι σκοπός της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι να υποσκελίσει την Τουρκία,

να μειώσει την δύναμη της και να μετατοπίσει την ενέργεια και τις δυνάμεις της χώρας σε άλλη κατεύθυνση» προκάλεσαν κύμα «πογκρόμ» εναντίον κουρδικών στόχων.

Ενδεικτική είναι η επίθεση στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε άλλες περιοχές.

«Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδεικνύουν το PKK», τόνισε αναφορικά με την χθεσινή επίθεση στην Καισάρεια και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σημειώνοντας πως παρόμοια υλικά χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο επιθέσεις (σ.σ. στην Καισάρεια και στην Κωνσταντινούπολη).

Παράλληλα τόνισε πως η Καισάρεια επιλέχθηκε σκόπιμα ως στόχος επειδή η πόλη είναι γνωστή για τα ισχυρά εθνικιστικά της αισθήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επτά είναι οι ύποπτοι, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για την επίθεση κατά του λεωφορείου που μετέφερε στρατιωτικούς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι την συνδέουν με την διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, την ανάληψη της οποίας ανέλαβε μια οργάνωση, παρακλάδι του PKK.

Keywords
Τυχαία Θέματα