Τουρκία: Ο πρόεδρος θα αποφασίζει πλέον για επιστράτευση και κήρυξη πολέμου

Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διατάσσεται η επιστράτευση στην Τουρκία αλλά και τον τρόπο κήρυξης πολέμου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σχετικό προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο «Κανονισμός Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου», που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη, αντικαθιστά τον προηγούμενο «Εσωτερικό Κανονισμό για την Επιστράτευση και

την Πολεμική Κατάσταση» που ίσχυε από το 1990.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η νέα ρύθμιση αντικαθιστά το «Καταστατικό περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» που θεσπίστηκε με την υπουργική απόφαση αριθ. 90/500, ημερομηνίας 24 Μαΐου 1990. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με το άρθρο 19 του περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου Νόμου αριθ. 2941, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 1983, και το άρθρο 57 του νόμου περί προσλήψεων αριθ. 7179, με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2019.

Ο νέος κανονισμός 52 σελίδων περιγράφει ότι η κινητοποίηση περιλαμβάνει όλες τις προετοιμασίες και τα μέτρα για την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για πόλεμο, καθώς και την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας και διαχείρισης στις συνθήκες πολέμου.

Το υπουργείο Άμυνας ορίζει την κινητοποίηση ως μια κατάσταση στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες περιορίζονται εν μέρει ή πλήρως από τον νόμο. Για να κηρυχθεί επιστράτευση, πρέπει να υπάρχει μια επικείμενη πιθανότητα πολέμου με άλλο κράτος ή άλλα κράτη ή μια κατάσταση εσωτερικής αναταραχής που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί υπό κανονικές συνθήκες.

Με αυτή την αλλαγή, η εξουσία για την επιστράτευση και την κήρυξη πολέμου μεταφέρεται από το υπουργικό συμβούλιο στον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η εφαρμογή του κανονισμού σηματοδοτεί μια σημαντική ενημέρωση του νομικού πλαισίου της Τουρκίας σχετικά με την εθνική άμυνα, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την ολοκληρωμένη προετοιμασία για πιθανές κρίσεις ή σενάρια εν καιρώ πολέμου.

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-o-proedros-tha-apofasizei-pleon-gia-epistratefsi-kai-kiryxi-polemou.htm
Τυχαία Θέματα