Τουρκία: “Εμείς κατεβάσαμε την ελληνική σημαία! Ζητήσαμε από την Αθήνα να το κάνει και είπε όχι”

Επιμένει η τουρκική πλευρά στον ισχυρισμό ότι έγινε υποστολή της ελληνικής σημαίας απο το νησί Μικρός Ανθρωποφάγος, μία πληροφορία που απορρίπτει ως αβάσιμη η ελληνική πλευρά.Η εφημερίδα Hurriyet υιοθετεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και προχωρά ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας πως αφού οι Τούρκοι διαπίστωσαν πως στο νησί υπάρχει ελληνική σημαία έγινε “επαφή” σε διάφορα επίπεδα, στην Αθήνα,
ώστε να απομακρυνθεί η σημαία από τη βραχονησίδα. Όταν αυτό δεν έγινε – σύμφωνα πάντα με την Hurriyet – ο διοικητής της μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (SAT) που εδρεύει στην περιοχή απέναντι από τους Ανθρωποφάγους πήγε με δύναμη βατραχανθρώπων και κατέβασε την ελληνική σημαία την οποία μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, πήρε μαζί του στο τουρκικό έδαφος.Ωστόσο η Αθήνα από χθες έχει τονίσει πως πρόκειται για παντελώς αβάσιμες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Σύμφωνα με τον Σκάι, ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία διεξάγει το Λιμενικό Σώμα ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει ύποπτες κινήσεις μετά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι υπέστειλε ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, κοντά στους Φούρνους. Έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί κάτι ύποπτο, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας και της Σάμου.Κυβερνητικές πηγές μάλιστα επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να καταδεικνύει ότι τουρκικές δυνάμεις προσέγγισαν την ελληνική βραχονησίδα.ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΠΟΥ ΥΨΩΣΑΝ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣΠρος τιμήν του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου ύψωσαν οι τρεις νεαροί την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους, όπως είπε ένας εξ αυτών στον ΑΝΤ1. «Ανεβάσαμε τις σημαίες στις βραχονησίδες προς τιμήν του Μπαλταδώρου, έχω μεγαλώσει στους Φούρνους, έχω περάσει όλα μου τα παιδικά χρόνια εκεί, έχω ψαρέψει στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς. «Η απόφαση ήταν ξαφνική, ξυπνήσαμε, ήπιαμε τον καφέ μας και είπαμε αυτό πρέπει να γίνει. Ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα και μετά ανεβήκαμε στη βραχονησίδα. Ξεκινήσαμε από τον Μικρό Ανθρωποφάγο, μετά πήγαμε στον Μεγάλο, μετά στο Πρασονήσι, στο Μακρονήσι και στο Πετροκάραβο. Ξεκινήσαμε στις έντεκα το πρωί και τελειώσαμε στις τέσσερις το απόγευμα», σημείωσε.Ανέφερε ότι το Σάββατο το μεσημέρι πέρασαν από τα πέντε νησιά για να δουν μήπως οι σημαίες είχαν πέσει από τον αέρα και είδαν ότι βρίσκονταν στη θέση τους και στα πέντε σημεία. Ο ίδιος τόνισε εκφράζοντας και τα άλλα δύο παιδιά πως η πράξη τους δεν είχε πολιτικά κίνητρα και ότι το έκαναν για τη σημαία και την πατρίδα. «Δεν είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής. Εγώ δεν έχω ψηφίσει κανένα κόμμα» είπε. Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η πράξη τους ενδεχομένως να καθυστερήσει την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών είπε «να πάμε εμείς εκεί και να επιστρέψουν αυτοί. Το λέω μέσα από την καρδιά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσει να γυρίσουν, τώρα τουλάχιστον».

ΧΘΕΣ…

Θρίλερ με την υπόθεση της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς

Η Τουρκία δια του πρωθυπουργού της Μπιναλί Γιλντιρίμ και του υπουργού ΕΞωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία μάλιστα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξαν ότι τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία απο τη βραχονησίδαΜικρός Ανθρωποφάς που είχαν ανεβάσει νεαροί Έλληνες.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζαννακόπουλος δήλωσε οτι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επεισόδιο, επιτέθηκε στη Τουρκική προκλητικότητα και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει γκρίζες ζώνες.

«Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

Κατηγορηματικά διέψευσαν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου την καταγραφή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο νησί, τις τελευταίες ώρες

Όπως δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Ανθρωποφάς, ανοιχτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».

«Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια», συμπλήρωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Τσαβούσογλου: Τούρκοι κομάντος κατέβασαν τη σημαία

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», δίνοντας την πληροφορία ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας όπως είχε πει ο Γιλιντιρίμ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία», ενώ δήλωσε ότι «χωρίς να υπάρχει ένταση, μπορεί να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Μάλιστα, μίλησε εκ νέου για τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι το ελληνικό σκάφος πήγε να εμβολίσει την τουρκική ακταιωρό στο περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο καιρό στα Ίμια!

Ένας από τους τρεις Έλληνες αποκάλυψε γιατί προχώρησε σε αυτή την ενέργεια.

«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο» είπε μιλώντας στο Star.gr. Όπως τόνισε, η παρέα των τριών ατόμων, θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Mirage που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε, μάλιστα: «Ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».

Την ελληνική σημαία ύψωσαν στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων και της οποία η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται από την Αγκυρα, βάσει των όσων απάντησε στην τουρκική Βουλή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, τρεις Ελληνες από τους Φούρνους Κορσεών.

Περιελήφθη στην λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με 25 νησιά και 127 νησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές μη καθορισμένης κυριαρχίας οι οποίες έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας το οποίο αποτελείται από τα εξής νησιά ή νησίδες: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

10

SHARES

Keywords
Τυχαία Θέματα