Τουρκία: Διακόπτουν τη λειτουργία του ρωσικού συστήματος Mir τρεις κρατικές τράπεζες

Εγκαταλείπουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir οι τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας μετά τις αυστηρές αμερικανικές προειδοποιήσεις, όπως ανακοίνωσε Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος.

«Υπάρχουν πληρωμές εν εξελίξει, αλλά έχει οριστεί ημερομηνία» για τη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος Mir, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή που δεν κατονομάζεται ούτε αποκάλυψε την καταληκτική ημερομηνία. Έως τότε οι τρεις τράπεζες

-HalkBank, Ziraat και Vakifbank- θα επιτρέπουν τις συναλλαγές με την κάρτα Mir.

Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

Την Παρασκευή, το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε «για τεχνικούς λόγους» την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, μεταξύ αυτών και η Λευκορωσία.

Πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία, προσφιλής προορισμός των Ρώσων τουριστών, υποδέχθηκε μεγάλο όγκο Ρώσων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετάτ η συνάντηση των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Αυγούστου, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος Mir. Ομως η Ουάσινγκτον προειδοποίησε με εφαρμογή κυρώσεων τις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα