Τουρκία: Αύξηση επιτοκίων 225-725 μ.β. αναμένουν οι αναλυτές

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 225-725 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη συναλλαγματική κρίση που πλήττει τη γειτονική χώρα. Η τράπεζα επιδιώκει να επιφέρει την ομαλοποίηση στην πορεία της λίρας την ώρα που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές φοβούνται την επιρροή

που ασκεί ο πρόεδρος Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Η λίρα Τουρκίας έχει απολέσει το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, με την ισοτιμία δολαρίου/λίρας να βρίσκεται στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στο 1:6,3947, ανακάμπτοντας ελαφρώς από το προηγούμενο κλείσιμο στα 6,4297 δολάρια.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διέψευσε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις ότι της ασκούνται πιέσεις από τον Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκαλέσει την αύξηση των επιτοκίων ως «μητέρα και πατέρα όλων των κακών» και επισημαίνει συχνά πως πρέπει να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, μετά την άνοδο του πληθωρισμού τον Αύγουστο σε υψηλά σχεδόν 15 ετών, η Τράπεζα διεμήνυσε ότι θα αναλάβει δράση έναντι «σημαντικών ρίσκων» για να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών – σε μια σπάνια κίνηση με στόχο να καλμάρουν οι χρηματαγορές.

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση στο επιτόκιο repos μιας εβδομάδας που τώρα είναι στο 17,65% – χαμηλότερα δηλαδή από τον ετήσιο πληθωρισμό του 17,9%. l

Οι προβλέψεις όμως σχετικά με το εύρος της αύξησης ποικίλουν πάντως σε μεγάλο βαθμό καθώς η τράπεζα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ανησυχίες για την αδυναμία της λίρας με τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση.

Ο Phoenix Kalen της Societe Generale προβλέπει ότι το επιτόκιο repos θα αυξηθεί σε 20,75% και θα μετατραπεί σε βασικό εργαλείο πολιτικής, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία το επιτόκιο χρηματοδότησης ήταν 19,25%.

Όπως αναφέρει ο Kalen «αν και αυτό το ποσοστό νομισματικής σύσφιξης μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές, και να οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία της τουρκικής λίρας, η απόφαση μπορεί να αντανακλά τις προτεραιότητες που βάζουν οι τουρκικές τραπεζικές αρχές λόγω της αύξησης των ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας».

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 5,2% κατά το β’ τρίμηνο και αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση για το β’ εξάμηνο.

Σε δημοσκόπηση του Reuters και οι 11 οικονομολόγοι που συμμετείχαν προβλέπουν ότι το επιτόκιο στα repos μιας εβδομάδας θα αυξηθεί. Η μέση πρόβλεψη είναι για 22%, ωστόσο οι προβλέψεις εκτείνονται από τις 225 έως και τις 725 μ.β.

«Η κεντρική τράπεζα έχει παντελή έλλειψη αξιοπιστίας», αναφέρει ο Guillaume Tresca, της Credit Agricole, σε σχόλιό του για το μεγάλο εύρος της αύξησης. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ανεξάρτητη (σσ. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας). Αρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει. Αντ’ αυτού προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει ο Ερντογάν».
Από την πλευρά του, ο Muhammet Mercan της ING δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να δράσουν με αξιόπιστα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ο ίδιος προβλέπει ότι το repo rate μιας εβδομάδας θα αυξηθεί στο 21% λόγω της αποδυνάμωσης της λίρας και της επιδείνωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ercan Erguzel, επισημαίνει τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε ότι αναμένεται ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει το repo rate κατά 425 μονάδες βάσης στο 22%.

«Στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι short θέσεις του ιδιωτικό τομέα στην αγορά συναλλάγματος και ο έμμεσος αντίκτυπος του στην ποιότητα του ενεργητικού στο τραπεζικό σύστημα» επεσήμανε ο ίδιος.

Πάντως, η Moody’s ανέφερε την Τρίτη ότι οι τουρκικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη αξιολόγηση μπορούν να χειριστούν τα ρίσκα αναχρηματοδότησης παρά την αυξανομένη αβεβαιότητα.

Τον Ιούνιο ήταν η τελευταία φορά που η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια repos κατά 1,25%.

Keywords
Τυχαία Θέματα