Θεσσαλονίκη: Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, drones, e-bikes και πατίνια στο φετινό «Voltάρω»

του Νίκου Αβουκάτου

Μια μεγάλη ανοιχτή πράσινη γιορτή αναγνώρισης και εξερεύνησης των μέσων ηλεκτροκίνησης, τεχνολογίας και βιωσιμότητας, το Voltάρω 2018 θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Greenagenda.gr.

Στον ουρανό της πόλης θα πετούν

ηλεκτροκίνητα drones και ανεμόπτερα, ενώ το πλακόστρωτο τμήμα της παραλίας θα κινούνται ηλεκτρικά e-bikes ελεγχόμενα από ένα smartphone, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πατίνια, εν μέσω εντυπωσιακών επιδείξεων.

Η φετινή δράση Voltάρω 2018 θα χωρίζεται σε δυο μεγάλες θεματικές ενότητες: τη βιώσιμη αστική μετακίνηση και τα πλεονεκτήματα της κυκλικής οικονομίας και τις καλές πρακτικές της.

Ακόμη θα παρουσιαστεί ένα κινητό πράσινο σημείο ανακύκλωσης. Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που μπορεί να μεταβαίνει σε κάθε γειτονιά και να συλλέγει πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, σύνθετες συσκευασίες (τετραπάκ), απόβλητα ηλεκτρικού εξοπλισμού (μικρές ηλεκτρικές συσκευές), ακόμη και τηγανέλαια. Επίσης διαθέτει μικρή πρέσα, ενώ στους επισκέπτες θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη μέθοδο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, της διάθεσης πόντων και ανταποδοτικών μπόνους ως κινήτρων για να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

«Η Περιφέρεια επιδιώκει να αφήσει το δικό της στίγμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική ανάπτυξη», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

«Έχουμε ετοιμάσει μια... υψηλών Volt οικολογική περιήγηση στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ηλεκτρικά υποβοηθούμενα e-bikes απόλυτα ελεγχόμενα από ένα smartphone, ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα σε τρεις τροχούς. Με κάποια από αυτά θα μπορούν να κάνουν και μικρές βόλτες σε ελεγχόμενους χώρους. Θα δουν και θα ενημερωθούν από ειδικούς για το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα δουν επί τόπου ένα πάρκινγκ που είναι ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκός σταθμός οχημάτων, επίσης τα ηλεκτροκίνητα οχήματα καθαριότητας που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Ακόμη θα μπορέσουν να οδηγήσουν στον φορητό προσομοιωτή οικολογικής οδήγησης του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ για να μάθουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η οδηγική τους συμπεριφορά, αν καταναλώνουν άσκοπα καύσιμα, προκαλώντας μεγάλες εκπομπές ρύπων. Πέραν αυτών το 'Voltάρω 2018' περιλαμβάνει επιδείξεις από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και ενημέρωση από ειδικούς για τις ωφέλιμες χρήσεις τους στην καθημερινότητα μας, καθώς και ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα της Αερολέσχης Σερρών», εξήγησε.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου χαρακτήρισε την εκδήλωση ένα ουσιαστικό βήμα για την ενημέρωση των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε στη βιώσιμη αστική μετακίνηση και τα 19 έργα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τους πράσινους χώρους μέχρι το τέλος του έτους.

Η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι η Περιφέρεια, εντός του έτους, θα απευθύνει πρόσκληση 2.565.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό οχημάτων δημοσίων φορέων και τη δημιουργία υπηρεσιών, που θα υποστηρίξουν τη συνδυασμένη χρήση αστικών συγκοινωνιών.

Κάλεσε δε τον κόσμο να «αγκαλιάσει» τέτοιες είδους πρωτοβουλίες και να ευαισθητοποιηθεί τόσο στο θέμα της ανακύκλωσης, όσο και στα ζητήματα της ηλεκτροκίνησης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ενός πιο καθαρού και ανθρώπινου αστικού περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα