Τον Νοέμβριο σκάει η βόμβα των Ταμείων

Περικοπές 10,5 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας και συνολικά 11,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2013 – 2016 παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ο «λογαριασμός» του 2013 είναι ιδιαίτερα οδυνηρός: Περιλαμβάνει περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ, άλλα 3 δισ. ευρώ καταγράφονται στο 2014 και μόνο 1 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα που θα μπουν την επόμενη διετία. Συνολικά το πακέτο σε βάθος τετραετίας φτάνει στα 14,5 δισ. ευρώ και όχι στα 13,5 δισ. ευρώ που ξέραμε μέχρι πρότινος.

* Στο πακέτο των συντάξεων που φτάνει στα 4,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται

η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η κατάργηση των δώρων των κυρίων και επικουρικών συντάξεων που θα γίνει το 2013, όπως και η περικοπή στα εφάπαξ. Τελικά περιλαμβάνεται η μείωση της κύριας σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και το «μαχαίρι» στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.

* Στους μισθούς οι περικοπές φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ με την κατάργηση των δώρων να έρχεται από το 2013 όπως και η περικοπή των ειδικών μισθολογίων. Η διαθεσιμότητα των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων επεκτείνεται έως και το 2016 και από αυτή αναμένεται να προέλθουν λίγα περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης, κατάργηση επιδομάτων παραγωγικότητας και μείωση επιδομάτων των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο και νέες μισθολογικές αλλαγές στο στενό δημόσιο.

* Από την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτωνπροβλέπεται να εξοικονομηθούν περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μεγάλο είναι το μαχαίρι στα οικογενειακά επιδόματα, ενώ έρχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ για αυτούς που είναι κάτω των 65. Επίσης, προβλέπεται: περικοπή παροχών προς τους αγρότες, συντάξεων ανασφάλιστων, κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας και περικοπή των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, ψαλίδι και στο επίδομα μετακίνησης σε νεφροπαθείς.

* Στην υγεία οι  περικοπές φτάνουν στο 1,5 δισ. ευρώ και προέρχονται κυρίως από τα φάρμακα, από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, από τη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, από τη συγχώνευση νοσοκομείων και από την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

* Από τις ΔΕΚΟ, από παρεμβάσεις σε άμυνα, παιδεία, ΟΤΑ και αναδόμηση του δημοσίου τομέα υπολογίζεται πως θα προέλθουν περίπου 3 δισ. ευρώ. Μόνο από τιςΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ και θα προέλθουν κυρίως από την αναδόμηση των εταιρειών του δημοσίου, την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, και τη μείωση της επιχορήγησής του από το κράτος. Από το στενό δημόσιο προβλέπεται μεταξύ άλλων περικοπή ΠΔΕ κατά 300 εκατ. ευρώ και μείωση κατά 25% των λειτουργικών δαπανών υπουργείων.

Στους ΟΤΑ προβλέπονται μεταξύ άλλων εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία και σε άλλες μονάδες, η ανάθεση των σκουπιδιών σε ιδιώτες και η μείωση του ΣΑΤΑ.

Στην παιδεία μεταξύ άλλων προβλέπονται συγχωνεύσεις μονάδων και επιβολή διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στην άμυνα ο απολογισμός είναι σχετικά «φτωχός» στα περίπου 250 εκατ. ευρώ και προέρχεται κυρίως από ακύρωση συμβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα