Το Κίεβο απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Ρωσία και Λευκορωσία

12:22 7/3/2022 - Πηγή: BankWars

Ο ρωσικός στρατός  ανακοίνωσε σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε την ρωσική πρόταση

«μη αποδεκτή. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

«Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Περισσότεροι από 600 ρωσικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία, τις έντεκα πρώτες ημέρες του πολέμου, όπως αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τη Δύση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε χθες Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram. «Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (…) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».

Χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα