Το “δώρο” του Σόιμπλε στην Ελλάδα: Επενδυτική Τράπεζα με 500 εκατ.ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Πέμπτη ο B.Σόιμπλε. Ανεξάρτητα από το τι θα πεί για το χρέος της Ελλάδας και το “κούρεμα”, όπου εν όψει των εκλογών στη Γερμανία δε θα μπορεί να πει πολλά, φαίνεται πως στη βαλίτσα του θα έχει ένα καλό νέο για την Ελλάδα.

“Δωράκι”.
Θα προτείνει στην κυβέρνηση τη σύσταση ελληνικής επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν φθηνά και σωστά οι υγιείς, μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Τόσο οι ήδη υπάρχουσες στην Ελλάδα, όσο και οι ευρωπαϊκές που επιθυμούν να συνεργαστούν με ελληνικές. Είναι προφανές, ότι οι γερμανικές εταιρείες θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Τα κεφάλαια , περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, θα προέρχονται από τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW (η οποία έχει επίσης δώσει και τα δάνεια στην Ελλάδα μέσω Μνημονίου), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το ΕΣΠΑ και άλλους Ευρωπαίους και Έλληνες επενδυτές.

Η KfW (Kreditanstalt fuer Wiederaufbau ή Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανοικοδόμηση) είναι ένας κρατικός χρηματοπιστωτικός φορέας, ο οποίος ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1948, με στόχο την οικονομική ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης -από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο- χώρας. Κατέχεται κατά 80% από το γερμανικό κράτος και κατά 20% από τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Τα κεφάλαια της KfW προέρχονται κυρίως από δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, μέσω πώλησης ομολόγων που έχουν την εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου, ενώ ο τζίρος της ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Έχει 70 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες δεν είναι μέλη ακόμη της Ε.Ε. (Σερβία, Μοντενέγκρο, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία) και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα