Eurogroup: Ψήφιση των μέτρων μέχρι 18/12 – Τετ α τετ Τσακαλώτου – Ντράγκι για capital controls – Στην Αθήνα η τρόικα


(upd) Καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η περάτωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θεσμικών ελληνικών τραπεζών

οι ανάγκες είναι σχετικώς περιορισμένες και δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις μικρότερες τράπεζες ανέφερε ότι η διαδικασία αξιολόγησης της πραγματικής κατάστασης θα περατωθεί σύντομα.

Σε σχέση με το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων άφησε να εννοηθεί πως δεδομένου ότι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μικρότερες ενδέχεται να απαιτηθούν επίσης μικρότερα έσοδα από τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Από πλευράς του ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, με τη συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup να αναμένεται σύντομη, ενώ «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν αύριο Τρίτη στην Αθήνα, με τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίυεση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ να αναμένεται σκληρός.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι το 2015 χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα, αλλά το πρόγραμμα επανήλθε σε τροχιά. Ουδέν σχόλιον από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τα Νέα, τα δυσκολότερα προαπαιτούμενα είναι:

Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους από τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς.Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο θέμα αυτό υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο του νέου Ταμείου, αν θα είναι δηλαδή υπό ελληνική ή ξένη διοίκηση.

Το ενιαίο μισθολόγιο. Παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αγγίζει την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, το εκ πρώτης όψεως τεχνοκρατικό ζήτημα της τιμολόγησης των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων κρύβει δυσκολίες υποστηρίζουν πηγές των δανειστών.

Τετ α τετ Ντράγκι – Τσακαλώτου στο Eurogroup για τράπεζες, capital controls

Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι προϋποθέσεις για την άρση των capital controls, η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι προϋποθέσεις για την επαναφορά της κανονικής γραμμής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα