Τιτάν: Ζημιές έναντι κερδών στο α΄εξάμηνο

18:18 1/8/2013 - Πηγή: BankWars

Ζημιές ύψους 21,8 εκατ. ευρώ σημείωσε στο α΄εξάμηνο του 2013 ο όμιλος Τιτάν, έναντι κερδών 8,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ειδικότερα, στο Α’ Εξάμηνο του 2013 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ενίσχυσε περαιτέρω τα βασικά οικονομικά του μεγέθη, αυξάνοντας τις πωλήσεις, παράγοντας θετικές ταμειακές ροές και μειώνοντας περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό του.

Η σαφής πλέον ανάκαμψη στις ΗΠΑ και η ανθεκτικότητα της ζήτησης στην Αίγυπτο,

σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση του κόστους, αντιστάθμισαν τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε βελτίωση για 5ο συνεχές τρίμηνο την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2013.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), μειώθηκαν κατά 12,6% στα €67,9 εκατ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €5,3 εκατ., έναντι €27,8 εκατ. το 2012.

O κύκλος εργασιών για το Α’ Εξάμηνο του 2013 ανήλθε σε €571,9 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2012.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά 17,8% και έφθασαν τα €92,2 εκατ.

Tα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους παρουσίασαν ζημίες ύψους €21,8 εκατ., έναντι κερδών ύψους €8,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα εξαμήνου του Ομίλου είχε η υποχώρηση τοπικών νομισμάτων, κυρίως της αιγυπτιακής λίρας, έναντι του ευρώ. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες ο κύκλος εργασιών του Α’ εξαμήνου θα είχε αυξηθεί κατά 8% ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα είχαν μειωθεί κατά 12,6%. Επιπλέον, σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ο Όμιλος δεν είχε έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα.

Λειτουργικά αποτελέσματα

Στην Ελλάδα η ζήτηση τσιμέντου και δομικών υλικών εξακολουθεί να υποχωρεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης του 2012, αν και με ηπιότερους ρυθμούς. Ο ιδιωτικός κατασκευαστικός κλάδος έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε αδράνεια ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα δημόσια έργα. Για τον ΤΙΤΑΝΑ, η εγχώρια ζήτηση απορροφά πλέον περίπου το 1/6 του παραγωγικού δυναμικού των εγκαταστάσεων, ο βαθμός απασχόλησης των οποίων εξαρτάται από την εξασφάλιση του εφοδιασμού εξαγωγικών προορισμών, στα πλαίσια ιδιαίτερα έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης παρουσίασε αύξηση το Α’ Εξάμηνο 2013 2,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 και ανήλθε στα €121,7 εκατ. λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ανήλθε σε €9,1 εκατ., εμφανίζοντας πτώση 67,9% σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2012.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στις Νοτιοανατολικές Πολιτείες όπου δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο ο Όμιλος, η σημαντική ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών, ιδιαίτερα στη Φλόριντα, ευνοεί τη ζήτηση δομικών υλικών, οδηγώντας σε σταδιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου. Επιπρόσθετα, η εταιρία του Ομίλου Separation Technologies LLC (ST) συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία σημειώνοντας άνοδο πωλήσεων και κερδοφορίας. Το Α΄ Εξάμηνο του 2013 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στις ΗΠΑ έφτασε τα €193,4 εκατ., αυξημένος κατά 9,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012 και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα €10,3 εκατ. βελτιωμένα κατά 139,2%.

Στις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ζήτηση δομικών υλικών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, το περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε λόγω του έντονου ανταγωνισμού. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το Α’ Εξάμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 2,3% σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2012 στα €99 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εμφάνισαν μείωση κατά 25,3% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2012 φθάνοντας τα €23,2 εκατ.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση τσιμέντου διατηρήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο , παρά την οξύτατη πολιτική κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Παρά τις δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία και τις ελλείψεις στην τροφοδοσία καυσίμων, ο ΤΙΤΑΝΑΣ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του, με τη συνεισφορά και εισαγόμενου κλίνκερ.

Στην Τουρκία, ο κλάδος κατασκευών συνέχισε ανοδικά, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ συγχρόνως αύξηση παρουσίασαν και οι εξαγωγές. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του Τομέα Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών που προέκυψαν από τη διολίσθηση της αιγυπτιακής λίρας, εμφάνισε αύξηση 4,1% και ανήλθε σε €157,8 εκατ. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες θα είχε αυξηθεί κατά 15,5%. Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA ανήλθε σε €49,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 2,3%, ή 14,3% δίχως τις συναλλαγματικές διαφορές.

Το Α΄ Εξάμηνο του 2013 ο Όμιλος ενίσχυσε περαιτέρω τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη του. Με τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους €55 εκατ., πέτυχε την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά €10 εκατ. σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, ενώ σε σύγκριση με τα τέλη Ιουνίου 2012 η μείωση ανέρχεται σε €54 εκατ. Από τις αρχές του 2009 και παρά την κατάρρευση των δύο σημαντικότερων αγορών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά σχεδόν 50%, στα €586 εκατ. στα τέλη Ιουνίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα