Την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς συζητούν κυβέρνηση – τραπεζίτες

Η προστασία της πρώτης κατοικίας το θέμα της πρώτης, διερευνητικής σύσκεψης κυβέρνησης και τραπεζιτών που είναι προγραμματισμένο για τις 11.00. Αναμένεται να μετέχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης και Δημήτρης Λιάκος

Οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν το διάδοχο πλαίσιο προστασίας
του νόμου Κατσέλη, το οποίο θα προτείνουν στους δανειστές μετά την τυπική λήξη της ισχύος του νόμου Κατσέλη στο τέλος της χρονιάς και την παράτασή του για ένα δίμηνο.

Οι τράπεζες, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουν έναντι του SSM για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων και την πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών υποστηρίζουν ότι η προστασία μπορεί να ισχύσει για αντικειμενικές αξίες μέχρι 100.000 ευρώ, η κυβέρνηση επιθυμεί προστασία μέχρι 150.000 ευρώ και οι δανειστές καμία προστασία ή έστω 75.000 ευρώ.

Ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (το ποσό προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και το αμφιλεγόμενο κυπριακό μοντέλο “Εστία”, το οποίο προβλέπει τριμερή συμμετοχή στην ελάφρυνση των δανειοληπτών: “Κούρεμα” της οφειλής από την τράπεζα και χαμηλότερο επιτόκιο, επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης του δανείου και πληρωμή από τον δανειολήπτη του μέρους του δανείου για το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, με βάση το εισόδημά του και την οικογενειακή του κατάσταση.

Ο καθορισμός της συμμετοχής της κάθε πλευράς στο σχέδιο αποπληρωμής του δανείου, είναι ένα κομβικό σημείο των συζητήσεων, το οποίο θα περάσουν πολλές ίσως εβδομάδες για να συγκεκριμενοποιηθεί…
Keywords
Τυχαία Θέματα