Την έκδοση «84 γκιουλενιστών» ζητά η Τουρκία απ’ τις ΗΠΑ

Έναν κατάλογο με ονόματα 84 μελών του δικτύου του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αξιώνει να εκδοθούν, επέδωσε χθες στις αμερικανικές αρχές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα ζητεί από την Ουάσινγκτον να της παραδώσει τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 αλλά μέχρι σήμερα, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί.

Το κανάλι NBC μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Λευκός Οίκος μελετά τις δυνατότητες

που υπάρχουν, κυρίως διά της δικαστικής οδού, για να φύγει ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο η Τουρκία να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί στη Σαουδική Αραβία μετά τον φόνο Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε πως δεν έλαβε «εγγυήσεις» κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον.

Πάντως «τους δώσαμε αυτόν τον κατάλογο των προσώπων των οποίων ζητάμε την έκδοση από τις ΗΠΑ στην Τουρκία», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως περιέχει 84 ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Γκιουλέν. «Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ερντογάν να στείλει τον κατάλογο», εξήγησε.

Ανησυχεί ο Πομπέο για Αμερικανούς φυλακισμένους στην Τουρκία

Ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η έκδοση του ιεροκήρυκα «δεν εξετάζεται». «Προσπαθούμε πάντα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την Τουρκία», πρόσθεσε πάντως, διαβεβαιώνοντας πως οι σχέσεις είναι πλέον «πολύ καλές» ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Τούρκος υπουργός από την πλευρά του δήλωσε ικανοποιημένος διότι η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί έρευνα για τις δραστηριότητες του κινήματος του Γκιουλέν στην αμερικανική επικράτεια.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, μολονότι χαιρέτισε τη «θετική δυναμική» στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

Όμως, κατήγγειλε εκ νέου «την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών και ντόπιων εργαζομένων» σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου «του ερευνητή της NASA Σερκάν Γκελγκέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα