Τι συζήτησε η BofA με τις ελληνικές τράπεζες στην Αθήνα

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης και την συμφωνία στο Eurogroup, όπως επισημαίνει η BofA Merrill Lynch μετά το ταξίδι της στην Αθήνα και τις συναντήσεις της με τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως

επισημαίνει, αυτό που φάνηκε στα ραντεβού είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία για την μακροοικονομική πορεία της χώρας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι άμεσες επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν, ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος, με την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, και ειδικά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να είναι ψηλά στην ατζέντα των τραπεζών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την BofA, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους και παραμένει αρνητική για τον κλάδο, έτσι διατηρεί “ουδέτερη” στάση για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank και στάση “underperform” για την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Κατά την αμερικάνικη τράπεζα, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν έχουν ακόμα σημαντικό αντίκτυπο σε ότι αφορά το μέτωπο με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αν και έχουν αυξηθεί,τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη σημαντικά.

Η Bofa επίσης σημειώνει, ότι οι προκλήσεις στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι σημαντικές. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν περίπου 46 δισ. ευρώ NPEs αλλά μόνο περίπου 4 δισ. ευρώ “καθαρού” κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου.

Όπως προειδοποιεί, υπάρχει κίνδυνος σε ότι αφορά τους στόχους μείωσης των NPEs που μπορεί να ενταθεί το φθινόπωρο όταν και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ εκτιμά ότι η κάλυψη είναι χαμηλή σε κάποιες από τις τράπεζες (50-60% στο α’ τρίμηνο) και μπορεί να υποχωρήσει.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο ενός προγράμματος σαν το ιταλικό GACS, η BofA αναφέρει ότι έχει συζητηθεί, ωστόσο δεν δείχνει πιθανό λόγω της ακόμα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα