Τι πλήρωσε το κράτος για φάρμακα – Πως δουλεύει το “σύστημα” με γιατρούς, δημοσιογράφους – εκδότες, υπουργεία

Από τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός σήμερα για το σκάνδαλο της Novartis, πέρα από το…ανάθεμα στο “παλαιό πολιτικό σύστημα”, την Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή και τις “γνωματεύσεις” για το ποια αδικήματα παραγράφονται και ποιά όχι, το ουσιαστικό είναι η δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων.

Τσίπρας: Αποζημιώσεις απο τη Novartis

– Τίποτα κάτω από το χαλί

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Χρηματισμός άμεσος για συνταγογραφήσεις ή έμμεσος με δωράκια – ταξίδια – διαφημίσεις σε “φίλους” δημοσιογράφους – εκδότες της “παρέας”, επίσης υπάρχει. Όπως υπάρχουν και δωράκια, μικρά ή μεγαλύτερα σε ορισμένα μεσαία στελέχη υπουργείων ή Οργανισμών, προκειμένου να “πατεντάρονται” κάποιες διατάξεις που τελικά υπογράφονταν από το εκάστοτε υπουργό. (Σ.Σ.Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί λαδώθηκαν, υπάρχει πολύς δρόμος)

Και άλλες όμως φαρμακευτικές, πολυεθνικές από ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γερμανία, δεν πουλούσαν στην Ελλάδα φάρμακα και υγειονομικό υλικό με …τον σταυρό στο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες πληρώσαμε …τα μαλλιά της κεφαλής μας. Μάλιστα, για ορισμένα προιόντα, σε τιμές που άλλες χώρες πλήρωναν στο …ένα δέκατο!

Οι φαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ήταν 1,278 δισ. Ευρώ το έτος 2000.

-Το 2004, έφτασαν στα 2,430 δισ. Ευρώ.

-Το 2005, έφτασαν στα 2,870 δισ. Ευρώ.

– Το 2006, έφτασαν στα 3,510 δισ. Ευρώ.

– Το 2007, έφτασαν στα 4,440 δισ. Ευρώ.

– Το 2008, έφτασαν στα 4,530 δισ. Ευρώ και το 2009 στα 5,108 δισ. Ευρώ!

Από το 2010 και μετά, οι δαπάνες άρχισαν να πέφτουν. (Δείτε τον σχετικό πίνακα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής – ΙΚΠΙ)

Από τα …χαιλίκια λοιπόν της προ-μνημονιακής περιόδου, περάσαμε στην άλλη πλευρά. Να ψάχνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας ορισμένα φάρμακα από φαρμακείου εις φαρμακείον και όλοι, κυρίως δε οι μη έχοντες, να πληρώνουν αυξημένη συμμετοχή για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη, σε μια εποχή μάλιστα που τα εισοδήματα – συντάξεις έχουν υποστεί τεράστια μείωση.

Ευθύνες πολιτικές υπάρχουν. Τις δείχνει ο παραπάνω πίνακας. Αυτές όμως …τις λέμε στα τηλεπαράθυρα. Και ασχολούμαστε, με τα “άκουσα”, “κατάλαβα”, “μου είπαν” των προστατευόμενων μαρτύρων που με λογική μπακάλη προσδιόρισαν στα 50 εκατομμύρια τις μίζες που πήραν (υποτίθεται και μένει να αποδειχθεί) πολιτικά πρόσωπα από τη Novartis.

Τράπεζες, οικονομία, ανάπτυξη, Σκοπιανό σε δεύτερη μοίρα – “Τα λερωμένα τ’ άπλυτα” στο πρώτο τραπέζι – πίστα του πολιτικού συστήματος

Keywords
Τυχαία Θέματα