Το νέο κινεζικό σχήμα υπό την Rongfeng που θέλει την Εθνική Ασφαλιστική


Του Στέλιου Μορφίδη

Στο σίριαλ για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής εν μέσω της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στην Exin ήρθε να προστεθεί η αποκάλυψη πως ένα ακόμα κινεζικό σχήμα ενδιαφέρεται για τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα ο όμιλος Rongfeng Holding επιχειρεί να συνασπιστεί με την Shanghai Fangbao Business Consulting

Co, που είναι έμμεσος μέτοχος του, προκειμένου να διεκδικήσουν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό προκύπτει από επίσημο έγγραφο της Rongfeng προς τις χρηματιστηριακές Αρχές της Κίνας. Μάλιστα δηλώνει πως ο όμιλος είναι σε φάση μετασχηματισμού προκειμένου, εφόσον συμφωνήσουν όλες οι πλευρές, να μπει στη μάχη για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η εταιρεία σημειώνει στο έγγραφο της πως ένα ντιλ για την Εθνική Ασφαλιστική θα λειτουργούσε καλύτερα στο μετασχηματισμό των κινεζικών εισηγμένων εταιρειών και παράλληλα θα εντασσόταν στην κυβερνητική στρατηγική «Belt and Road» που δεν είναι άλλη απ' την αναβίωση του «δρόμου του μεταξιού» και την προώθηση των κινεζικών οικονομικών συμφερόντων από την Ασία ως την Ευρώπη. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρασίας και της Αφρικής. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο για την επέκταση της πολιτικής «One Belt, One Road» στον πυρήνα της Ευρώπης», αναφέρει στο επίσημο έγγραφο η Rongfeng Holding, η οποία ωστόσο σπεύδει να υπογραμμίσει πως το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ντιλ «είναι στη φάση επικοινωνίας» και ότι «το τελικό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο».

Σημειώνεται πάντως πως η Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό επιχειρείν αφού μόλις τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα είχε υπογράψει με την Forthnet σύμφωνο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο εξέφραζε το ενδιαφέρον από κοινού με την KaiXinRong Group Co. Ltd να επενδύσουν έως 500 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας για την υλοποίηση νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα, με βάση την τεχνολογία των οπτικών ινών, που θα παρέχει ταχύτητες σύνδεσης Gigabit.

Ωστόσο τόσο η συγκεκριμένη εταιρεία όσο και ο όμιλος Rongfeng, που ασχολείται κυρίως με το Real Estate, θα ήταν δύσκολο από μόνες τους και χωρίς σημαντική υποστήριξη να προχωρήσουν στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής αφού η μεν πρώτη έχει ενεργητικό λίγο πάνω απ' τα 4 δισ γιουάν (515 εκατ. ευρώ περίπου) ενώ ο όμιλος Rongfeng, εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Σεντσέν εμφανίζει Κεφαλαιοποίηση μόλις 1,79 δισ γιουάν (230 εκατ. ευρώ περίπου) και 113 υπαλλήλους.

Είναι ενδεικτικό πως στο άκουσμα του ενδιαφέροντος των συγκεκριμένων εταιρειών, στην ασφαλιστική αγορά συζητούν ήδη για μία ακόμη «περίπτωση Exin».

Ακολουθεί η χρηματιστηριακή ανακοίνωση

Keywords
Τυχαία Θέματα