ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ

10:19 3/7/2014 - Πηγή: BankWars

Με ενδιαφέρον αναμένουν τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες. Οι λεπτομέρειες που πιθανώς να γίνουν γνωστές για το πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου και ενδεχομένως τις μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η Morgan

Stanley έχει υπολογίσει ότι η ρευστότητα που θα πέσει στο τραπεζικό σύστημα της περιφέρειας, ως αποτέλεσμα των κινήσεων Ντράγκι, ανέρχεται έως και σε 155 δισ. ευρώ ενώ οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πάρουν έως 10 δισ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει και το έμμεσο όφελος για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, μέσω της σημαντικής μείωσης του κόστους καταθέσεων και κατ’ επέκταση της ενίσχυσης των περιθωρίων. Η Morgan Stanley κάνει λόγο για μείωση του spread των καταθέσεων κατά 190 μονάδες βάσης έως το 2016.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, συνυπολογίζει και το δεύτερο στάδιο του LTRO (κατά την περίοδο Μαρτίου 2015 έως Ιουνίου 2016) και έτσι υπολογίζει ότι τα φθηνά δάνεια που μπορούν να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες φτάνουν έως και στα 21 δισ. ευρώ.

Οι διεθνείς αναλυτές περιμένουν τη μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις κατά 100 μονάδες βάσης φέτος, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις τους για τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών να κυμαίνονται σε επίπεδα κατά 12-16% υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς για το 2014. Η ομαλοποίηση του κόστους καταθέσεων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα το spread των προθεσμιακών να υποχωρήσει από τα υψηλά των 400 μονάδων βάσης που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε μέσο όρο 60 μονάδων βάσης έως το 2018.

Original article: ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα