Τι παράγει η Θεσσαλία – Πόσο θα πληρώσουν παραγωγοί και καταναλωτές τις φονικές πλημμύρες – Προσοχή στα τραπεζικά δάνεια!

Η καταστροφή από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο σε αγροτική, κτηνοτροφική παραγωγή και εισοδήματα είναι τεράστια. Πέρα από τα ανθρώπινα θύματα, το κόστος της επανόδου στην κανονικότητα της παραγωγής είναι πολύ μεγάλο. Αυτό το κόστος θα το πληρώσουν οι παραγωγοί (όσο και αν ενισχυθούν από κρατικά-κοινοτικά κονδύλια), εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους, τα τοπικά νοικοκυριά που θα “ιδρώσουν” για να ξαναστηθούν και οπωσδήποτε οι καταναλωτές των μεγαλουπόλεων, δεδομένου ότι οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων θα είναι κατά το πλείστον υψηλότερες. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία

της ΕΛΣΤΑΤ η Θεσσαλία έχει:

Για το βαμβάκι  περίπου 1.600.000 στρέμματα που δίνουν σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.

Στα μήλα, το 43,5% του συνόλου παραγωγήςΣτα αχλάδια, το 63% συνόλου παραγωγήςΣτα κάστανα, το 47,5% συνόλου παραγωγήςΣτο σκληρό σιτάρι (ζυμαρικά), το 34% συνόλου παραγωγής. Ειδικά στη Λάρισα που είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, παράγεται το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού.Στο καλαμπόκι, το 22% συνόλου παραγωγήςΣτα ψυχανθή και ειδικά στις φακές, το 32% συνόλου παραγωγήςΣτα ρεβύθια, το 33% συνόλου παραγωγής.Στη Θεσσαλία βρίσκονται αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας και το 22,2% των καρυδιών.Στο νομό Λαρίσης έχουμε επίσης τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών.

Από την κτηνοτροφία

Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος, πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%),  το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών), το 10,5% συνόλου της πτηνοτροφικής παραγωγής.

Εδώ γίνεται η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.

Επίσης, στη Θεσσαλία παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

ΥΓ1: Οι κοκορομαχίες των ανυπόληπτων πλέον κομματικών παραγόντων, ελάχιστους ενδιαφέρουν. Ο Πρωθυπουργός, αν θέλει να μακροημερεύσει, οφείλει να στείλει στα σπίτια τους όλους όσοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να ηγούνται δήμων ή περιφερειών. Ας του γίνει μάθημα το πάθημα του Α.Τσίπρα που σε κάθε “στραβή”, κάλυπτε τους ανίκανους κομματάρχες του, οι οποίοι τώρα τρώγονται…σαν τα σκυλιά για να πάρουν την αδειανή καρέκλα που του πριόνιζαν.

ΥΓ 2: Ο Πρωθυπουργός, αν θέλει να μακροημερεύσει, οφείλει επίσης να παρακολουθεί μέσω του γραφείου του όλες τις κινήσεις φορέων που …δήθεν προστρέχουν για ενίσχυση των πληγέντων, ενώ στην πράξη είναι χειρότεροι και από …την πλημμύρα την ίδια. Ιδιαίτερη προσοχή στον τραπεζικό τομέα, στελέχη  του οποίου θα προσπαθήσουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, με δάνεια που θα κληθούν να ξεπληρώσουν τα …τρισέγγονα των πληγέντων. 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Θεσσαλικός κάμπος: Γόνιμος μετά από 5 χρόνια! – Πλήγμα σε ΑΕΠ, εξαγωγές – Aύξηση εισαγωγών, τιμών, ανεργία – Θλίψη σε μεγάλες οικογένειες και Τράπεζες

Keywords
Αναζητήσεις
ti-paragei-i-thessalia--poso-tha-plirosoun-paragogoi-kai-katanalotes-tis-fonikes-plimmyres--prosochi-sta-daneia.htm
Τυχαία Θέματα