ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΑΠΟΨΕΙΣ: Τι να λέει άραγε ο Σόιμπλε για όσα αποκαλύπτονται στους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου;

16:52 2/4/2016 - Πηγή: BankWars

Τι να λέει άραγε ο Σόιμπλε για όλα όσα ακούστηκαν σήμερα; Ιδού η απορία…

Πάντως, όσοι γνωρίζουν, επιμένουν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία των περιπτώσεων να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ…Και αυτό, ό,τι και αν του λένε η Κομισιόν και άλλες ευρωπαικές πλευρές, που συνδέουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος με το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού.

Μόλις τώρα μπαίνουμε στον…αστερισμό των εξελίξεων. Και βέβαια, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι

η Ελλάδα οφείλει να καταβάλλει τον Ιούλιο στην ΕΚΤ 2,3 δισεκατομμύρια …

Η ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ CAPITAL

Γ.Αγγέλης: “Είτε μέσα από το ΔΝΤ είτε όχι, η διαρροή των διαλόγων του Πολ Τόμσεν με την κα Βελκουλέσκου υποχρεώνει όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν από μία νέα βάση ξεκάθαρη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

– Όσον αφορά το ΔΝΤ γίνεται σαφές ότι το επιτελείο που κάνει τις διαπραγματεύσεις και ο κ. Τόμσεν που τις εποπτεύει είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν τη σκληρή γραμμή τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ το 2018 σύμφωνα με τη συμφωνία του Αυγούστου) που είναι προϋπόθεση για μία συμφωνία στο θέμα βιώσιμης αναδιάρθρωσης του χρέους. Όσο και απέναντι στους Ευρωπαίους από τους οποίους ζητούν μια ελάφρυνση του χρέους ικανή να το κάνει βιώσιμο, μιας και το ΔΝΤ θεωρεί εδώ και καιρό ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παράγει εσαεί υπό τις παρούσες συνθήκες τα τερατώδη πλεονάσματα του 3,5% και 4,5% που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου.

Το λέει ξεκάθαρα ο κ. Τόμσεν στην κα Βελκουλέσκου : “Εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων”. Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κωλύσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό…” Η κα Βελκουλέσκου συμφωνεί και καταλήγουν ότι έτσι θα πρέπει να επανέλθουν στην απαίτηση για πλήρες πακέτο μέτρων όπως η “λογιστική” του ΔΝΤ το έχει υπολογίσει. Πράγμα βέβαια που αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο…
Το λέει με τον πιο καθαρό τρόπο ο κ. Τόμσεν : “Αντί να τους περιμένουμε… Δεν πρόκειται να δεχθώ μια δέσμη μικρών μέτρων. Δεν πρόκειται…”.

– Η Κομισιόν θέλει μία συμβιβαστική “λύση” σε ένα πακέτο μέτρων που θα μπορούσε έστω να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία ενδιάμεση λύση. Και το ποσό των μέτρων που έχει προωθήσει στοχεύει στο 3% – 3,5% του ΑΕΠ. Όμως κατά πώς φαίνεται δεν της πέφτει και πολύ ο λόγος έτσι που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

– Ο ESM που… πληρώνει, έχει μπει με ισχυρό ρόλο στη διαπραγμάτευση αλλά και εκεί η ανησυχία του κ. Ρέγκλιγκ είναι το πώς θα εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των διασφαλίσεων επιστροφής του δανείου που δίνει προς την Ελλάδα. Και εκεί τα κριτήριά του συναντώνται με εκείνα του ΔΝΤ που αφορούν τη μελλοντική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να πληρώνει τα χρέη της στους δανειστές της, δηλαδή κατά βάση στο ΔΝΤ μέχρι το 2022 – 2023 και το ESM για μετά από αυτό…

– Τα ίδια ισχύουν και για την ΕΚΤ στην οποία η ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρεθεί υπό την παρούσα συγκυρία (Tραπεζική αβεβαιότητα, Brexit, προσφυγικό, κ.λ.π.) μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορεί Ελλάδα να πληρώσει τον Ιούλιο ομόλογα 2,3 δισ. ευρώ είναι ήδη… εφιάλτης.

– Και η Κυβέρνηση; Εδώ η κατάσταση μπορεί να χαρακτηρισθεί με μία λέξη : “απόγνωση”.

Μόλις τώρα στο κυβερνητικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι όλο αυτό το διάστημα η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε παίζουν το παιχνίδι του “καλού” και του “κακού” χωροφύλακα… Και ότι η ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεν ήταν αυτό που νόμιζαν. Η θέση της Γερμανίας και μαζί του Eurogroup παραμένει σταθερή στα όρια της συμφωνίας που έχει υπογραφεί χωρίς κανένα περιθώριο για “χαλάρωση” λόγω προσφυγικού ή κατανόησης στα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης (όπως παραδόξως τελευταία είχε αρχίσει να προβληματίζεται ο κ. Ντάισελμπλουμ).

Παράλληλα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει συνειδητοποιήσει ότι η περιβόητη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και αν αρχίσει σε λίγες μέρες με μία (ημιπρογραμματισμένη) συνάντηση στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, δεν πρόκειται να προσφέρει καμία “ανακούφιση” ούτε πολιτική ούτε οικονομική στο εσωτερικό μέτωπο.

Και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ έχει έτοιμη στο συρτάρι την Έκθεση μη βιωσιμότητας τους χρέους και απλώς περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να την δημοσιοποιήσει σ’ αυτή την διαπραγματευτική διελκυστίνδα με την Ευρωζώνη και την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστική η άμεση απειλή του κ. Τόμσεν στον διάλογο που διέρρευσε: “Το άλλο ερώτημα είναι σχετικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και κατά πόσο θα το θέσουμε σε κάποιο σημείο. Λοιπόν, δεν ξέρω. Αλλά αυτό είναι … το σκέφτομαι διαφορετικά. Τι πρόκειται να μας φέρει σε ένα σημείο απόφασης; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά που λήφθηκε έτσι απόφαση και ήταν τότε που ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;…”.

Είναι λοιπόν φανερό ότι όλες οι πλευρές έχουν συνείδηση πως η διαπραγμάτευση πρέπει να φτάσει άμεσα σε ένα αποτέλεσμα, αλλά προς το παρόν είναι σε αδιέξοδο όσα “καθησυχαστικά λόγια” και να ακούγονται από τις διάφορες πλευρές…

Όποιος φρόντισε να διαρρεύσει η συνομιλία – και δεν είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς το ποιος θα μπορούσε να είναι δεδομένου ότι όλες αυτές οι συνομιλίες βάσει πρωτοκόλλου μαγνητοφωνούνται – θέλει να προκαλέσει εξελίξεις…

Ο λιγότερο ψύχραιμος συνήθως είναι ο πρώτος που θα αντιδράσει. Και συνήθως είναι αυτός που θα χάσει”…

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη κάνουν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, «τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία», αναφέρονται «στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις» του ΔΝΤ.

«Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας, συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Στην επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις εξελίξεις μετά τις διαρροές του διαλόγου Τόμσεν – Βελκουλέσκου, ο γ.γ του ΚΚΕ εξέφρασε τη θέση ότι αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε ΔΝΤ- ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ – Γερμανία από την άλλη.

Αυτές οι αντιθέσεις, εξήγησε, εκδηλώνονται με αφορμή και το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαχείριση του χρέους, όπου η πλευρά του ΔΝΤ επιδιώκει μείωση του χρέους με νέο πακέτο σκληρό μέτρων, ουσιαστικά νέο μνημόνιο, ενώ η πλευρά της ΕΕ/Ευρωζώνης – μαζί και η ελληνική κυβέρνηση – υλοποίηση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας του τρίτου μνημονίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καλεί το ΔΝΤ να απαντήσει για τους διαλόγους Τόμσεν – Βελκουλέσκου, υπενθυμίζοντας ότι οι ακραίες του απόψεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Η κ.Γεννηματά επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας πως «ούτε μετά το στραπάτσο του προηγούμενου καλοκαιριού αντιλήφθηκε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, τι περιμένει την χώρα, όταν σπαταλούν χρόνο χωρίς στρατηγική και σχέδιο, μέχρι να τελειώσουν τα διαθέσιμα χρήματα».

«Γιατί εκπλήσσονται τώρα;» διερωτάται η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι ώρα αυτή η Βουλή να δώσει την λύση, με μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με όλους όσους συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι στην παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή πορεία. Να εξασφαλίσει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους» καταλήγει στη δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Χ.ΘΕΟΧΑΡΗ

Κόλαφο χαρακτηρίzει τη σημερινή διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τίποτα σήμερα, αλλά και δεν διαπραγματεύτηκε σωστά το καλοκαίρι.

Πρώτον, το ΔΝΤ ζητάει αλλαγή των στόχων γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανέφικτα και θα καταστρέψουν την οικονομία. Ζητά μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2% του ΑΕΠ ή €3,4 δισ.

Δεύτερον, ζητά καλύτερα και λιγότερα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση προτιμάει να πάρει περισσότερα και χειρότερα, εγκληματώντας απέναντι στην ελληνική οικονομία με συνένοχο την Κομισιόν.

Ο κ. Τσίπρας ζητά την απομάκρυνση του ΔΝΤ, αντί να το χρησιμοποιήσει ως σύμμαχο που θα μπορούσε να επιτρέψει και την μείωση του χρέους και λιγότερα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.

Αντιθέτως, οι κύριοι Τσίπρας- Καμμένος καταστρέφουν την μεσαία τάξη, προκειμένου να πάρουν όπως όπως τα χρήματα για να τα δώσουν στους ημέτερους.
Πρόκειται για συνειδητή καταστροφή της χώρας για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Keywords
σόιμπλε, σόιμπλε, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, ΕΚΤ, capital, ΔΝΤ, νέα, αεπ, αναδιαρθρωση, λύση, esm, βιωσιμότητα, μερκελ, αθηνα, χρεοκοπια, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, ΚΚΕ, ηπα, μνημονιο, ΠΑΣΟΚ, βουλη, καλοκαιρι, καμμενος, γερμανος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, νεο μνημονιο, αεπ, γερμανια, ηπα, θεμα, οικονομια, ομολογα, προγραμμα, σημερινη, υψος, ωρα, αποκαλυψη, αφορμη, βγαινει, βιωσιμότητα, γεγονος, γινεται, διαστημα, δηλωση, δωσει, ευρω, εκθεση, επικοινωνια, εσαει, ευρωπη, εφιαλτης, ζητα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, λύση, λογο, μαξιμου, μειωση, ορια, ουασιγκτον, ουσιαστικα, προβληματα, ρολο, συζητηση, σχεδιο, υλοποιηση, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χειροτερα, ενωση, esm, ετοιμη, χωρα, μια φορα, μπροστα, πακετο, παιχνιδι, πηγες, θεοχαρης, θεσεις
Τυχαία Θέματα