Τι λένε ΠΟΥ και Ινστιτούτο Ρόμπερτ Koχ για τη μετάλλαξη και τα εμβόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε για την Τετάρτη συνάντηση των μελών του με θέμα τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της νέας, πιο μολυσματικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που έχει εμφανιστεί στη Βρετανία.

Μια εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε ότι η συνάντηση συγκαλείται για να βοηθήσει στην ανταλλαγή πληροφοριών. «Ο περιορισμός των ταξιδιωτικών μεταφορών για τη συγκράτηση της εξάπλωσης είναι συνετός έως ότου έχουμε καλύτερη πληροφόρηση», δήλωσε σε tweet

του ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατευνάζει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει αυτό το νέο στέλεχος του ιού που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εξέλιξης μιας πανδημίας και επαινεί τη Βρετανία για τον εντοπισμό της μετάλλαξης.

Με πολυάριθμες χώρες να έχουν κλείσει τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και φορτηγά να εμποδίζονται να εισέλθουν στη Γαλλία σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων στη νότια Αγγλία, ο ΠΟΥ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να διευκολυνθούν οι μεταφορές εμπορευμάτων για βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

«Οι αλυσίδες εφοδιασμού για βασικά αγαθά και τα αναγκαία ταξίδια πρέπει να παραμείνουν εφικτά», δήλωσε ο Κλούγκε. Φαρμακοβιομηχανίες όπως η BioNTech και η Moderna προσπαθούν να εξετάσουν τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19 έναντι αυτής της νέας μετάλλαξης του ιού.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Kox

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Kox (RKI), ο λοιμωξιολόγος Τόμας Μέρτενς, εκτιμά ότι «σύμφωνα με την παρούσα φάση των ερευνών, τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία και από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό απέναντι στη νέα παραλλαγή του ιού. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί αυτή η διατύπωση αξιόπιστη. Και οι έρευνες αυτές διεξάγονται επί του παρόντος, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στη Biontech στη Γερμανία», δήλωσε ο Μέρτενς σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

Ο Μέρτενς αναμένει «πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σε 14 ημέρες. Μέχρι τότε, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Η αναστάτωση δεν βοηθά κανέναν σε τίποτα. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να δοκιμαστούν καθόλου σε ένα εργαστήριο. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρηθεί εάν άτομα που είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό την άνοιξη μπορούν να μολυνθούν εκ νέου από την μετάλλαξή του και, πάνω απ ‘όλα, αν μπορούν να ασθενήσουν ξανά», όπως είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα