Τι σημαίνει η πώληση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (Vivartia)

Τι λέει η αγορά για τη πώληση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (Vivartia); Και τι αλλαγές μπορεί να φέρει στην αγορά μεσοπρόθεσμα;

Τα ερωτήματα έχουν ποικίλες απαντήσεις, καθώς στο παζλ του deal “παίζουν” τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο και από την πλευρά των αγοραστών, ονόματα με διακρίσεις στο επιχειρείν αλλά και ειδικότερα

στην γαλακτοβιομηχανία.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις,  η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου ελέγχει πάνω από το 64% της ΜΕΒΓΑΛ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 21,5% και το υπόλοιπο η Νίκη Χατζάκου – Συμεωνίδου.

Κατ’ αρχήν, όλες οι πλευρές δηλώνουν ικανοποιημένες από το deal. Και αισιόδοξες για το μέλλον.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η ΜΕΒΓΑΛ έχει όνομα και ιστορία, άρα αξίζει, το τίμημα που πληρώθηκε για το 43,2%, δηλαδή τα 25,863 εκατ. ευρώ, μάλλον είναι…αλμυρό για τους αγοραστές, στην παρούσα φάση. Αντίθετα, δείχνει (μιλάμε πάντα σε παρόντα χρόνο) εξαιρετικά γλυκό για τους πωλητές:  Η αξία της πώλησης είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (bookvalue) που είχε η ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της.

Οι πωλητές, έχουν ένα ακόμα λόγο να δηλώνουν ικανοποίηση. Και αυτός έχει να κάνει με το πόσα χρήματα θα έπρεπε να επενδύσουν, αν έμεναν, προκειμένου αφενός να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό αλλά κυρίως να εκσυγχρονίσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό στο εργοστάσιο στα Κουφάλια.

Τον ρόλο αυτό, των επενδύσεων εκσυγχρονισμού, θα αναλάβει η νέα ηγετική ομάδα της ΜΕΒΓΑΛ, με εξαιρετικά ενεργό, από ότι λέει η αγορά, τον ρόλο του κ.Θεοδωρόπουλου. Λεφτά υπάρχουν, μένει λοιπόν να φανεί κατά πόσον θα…δέσει το γλυκό με την απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις καλή “χημεία” των πλευρών Χατζάκου-Θεοδωρόπουλου. Οι “κακές” γλώσσες λένε ότι ο κ.Θεοδωρόπουλος δεν είναι εύκολα “διαχειρίσιμη περίπτωση” όταν συμμετέχει ενεργά σε μια προσπάθεια. Άλλωστε, με την οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών, τη Recor A.E ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα, οπότε μπορεί να δηλώσει και καλός γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς.  Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αν θα κάνει και νέα…recor στην ΜΕΒΓΑΛ.

Εύκολα δεν είναι όμως τα πράγματα ούτε και για την πλευρά των πωλητών του ποσοστού της ΜΕΒΓΑΛ. Γιατί μπορεί η ΔΕΛΤΑ να ενισχύει με το τίμημα που εισπράττει τη χρηματοοικονομική της θέση,  αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά για να επιτύχει στις νέες επενδυτικές της επιλογές. Και εδώ, μετά την αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το deal με την ΔΩΔΩΝΗ, θα απαιτηθούν κινήσεις ουσίας όχι μόνο για να ενισχυθεί η παρουσία της ΔΕΛΤΑ στην αγορά αλλά και μέσω συνεργειών στη Βόρεια και Νότια Ελλάδα να τονωθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας του Ομίλου.

Το συμπέρασμα: Ανοίγει νέα σελίδα εξελίξεων στην αγορά γάλακτος με ανακατατάξεις σε εταιρικό επίπεδο.

bankwars 

Keywords
Τυχαία Θέματα