Θετική έκθεση βιωσιμότητας χρέους αναμένεται από το ΔΝΤ – Αίτημα της κυβέρνησης για αύξηση κατώτατου μισθού εφέτος

Τα κλιμάκια του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα θα έχουν μέχρι την Πέμπτη τελειώσει τη “δουλειά” σχετικά με τα στοιχεία, με βάση τα οποία θα συνταχθεί η έκθεση του «άρθρου 4» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η δημοσιοποίηση της οποίας αναμένεται περί τα μέσα Ιουλίου.Το Ταμείο αναμένεται να αποφανθεί ότι μεσοπρόθεσμα, το χρέος
είναι βιώσιμο, αλλά θα εκφράζονται επιφυλάξεις για την περίοδο μετά το 2032. Εκτιμάται πάντως ότι αυτές οι επιφυλάξεις δεν θα είναι “ισχυρές”, δεδομένου ότι η απόφαση του Eurogrouop αναφέρει ότι, “εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα” από τους ευρωπαίους δανειστές. Πρόκειται για μια “εγγύηση”, την οποία εκτιμά θετικά το ΔΝΤ.Στόχος της κυβέρνησης, είναι, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, να προχωρήσει σε αιτήματα προς τους δανειστές, ώστε αφενός να γίνει δυνατή η αύξηση του κατώτατου μισθού από εφέτος (και όχι από το 2019 όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) αλλά και να ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να μην εφαρμοστούν τα προνομοθετημένα μέτρα της περικοπής των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Το δεύτερο, δηλαδή το θέμα των συντάξεων, είναι πάντως πάρα πολύ δύσκολο να γίνει δεκτό από τους δανειστές, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

«Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Γιώργος Κατρούγκαλος επειδή, όπως είπε, «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός και πετυχαίνουμε τους στόχους των πλεονασμάτων.

«Ο ασφαλιστικός νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά θα παραμείνει. Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ ήρθε με εκβιασμό λέγοντας ότι επειδή ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλιεμματικος και δεν θα πιάσετε τα πλεόνασματα πρέπει να κόψετε τη διαφορά. Αυτά τα δύο διαψεύστηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις ούτε μέσα στη συμφωνία υπάρχει δέσμευση για αυτό. Υπάρχει δέσμευση να μην υπαναχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα