Ο οίκος S&P αναβάθμισε την ελληνική οικονομία – “Σιγουριά” από το “μαξιλάρι” για το χρέος – Θετικός για τράπεζες – Ποιοί οι κίνδυνοι

Σε «B+» από «Β» αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η S&P, υποβαθμίζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από θετικό.

Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω των μειωμένων κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους της. “Η δημιουργία μαξιλαριών ρευστότητας αλλά και η περαιτέρω επιμήκυνση

χρέους θα μειώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το χρέος τα προσεχή δυο χρόνια”. Ταυτόχρονα οι τράπεζες της χώρας καταγράφουν πρόοδο στη μείωση του υψηλού αριθμού κόκκινων δανείων, δεδομένο ου έχει ενισχύσει την ανάπτυξη και το χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

«Στις 22 Ιουνίου του 2018, το Eurogroup ενέκρινε τη δημιουργία ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας για την Ελλάδα ενόψει της αποχώρησης της Ελλάδας από το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Η τελική εκταμίευση του προγράμματος, στα 15 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το συνολικό μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας στα 24 δισ. ευρώ (περίπου το 13% του προβλεπόμενου ΑΕΠ του 2018). Δεδομένης της εκτίμησής μας ότι τα δημόσια οικονομικά θα παραμείνουν ισορροπημένα, αναμένουμε ότι το μαξιλάρι ρευστότητας θα καλύψει πλήρως την εξόφληση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι το 2021 και θα καλύψει εν μέρει και τις αποπληρωμές του 2022» .

«Κατά την εκτίμηση μας, το μαξιλάρι ρευστότητας μειώνει σημαντικά τα ρίσκα χρηματοδότησης για την κυβέρνηση και αυξάνει την δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές σε πιο ευνοϊκούς όρους για τον κρατικό και τον τραπεζικό τομέα»

Η S&P τονίζει επίσης πως οι όροι που συνοδεύουν τη χρήση του μαξιλαριού ρευστότητας, μαζί με την εποπτεία του προγράμματος, θα αποτρέψουν την κατάργηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και θα αποτελέσει στήριγμα για την διενέργεια επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων. Το τελευταίο θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας και της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για την προσέλκυση ξένων κεφαλαιακών ροών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Η υποβάθμιση του outlook

Το σταθερό outlook της Ελλάδας αντανακλά την ισορροπία των κινδύνων στη φερεγγυότητα της χώρας. Από τη μια πλευρά η απόφαση του τελευταίου Eurogroup να παράσχει στην Ελλάδα επιπρόσθετη επιμήκυνση δανείων και ένα ευμεγέθες μαξιλάρι ρευστότητας έχει ενισχύσει περαιτέρω το βελτιωμένο προφίλ χρέους της.

Από την άλλη πλευρά το ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο χρέος παραμένουν υψηλά και το track record των αρχών στην προσέλκυση επενδύσεων είναι αδύναμο.

Ο S&P θα προχωρούσε σε μία νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, εφόσον:

Αυξηθούν οι απευθείας ξένες επενδύσειςΥπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτωνΕπιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ

Αντίθετα, προειδοποιεί με υποβάθμιση, εφόσον:

Υπάρξει αλλαγή της πολιτικής στρατηγικής, με αποτέλεσμα την ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής προόδουΟ ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερος έναντι των προσδοκιών, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα