Θεοδώρα Βαρβαρίγου: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος σε μεγάλη εισηγμένη εταιρεία στην Ελλάδα

Από πρόσωπα με μεγάλη επιστημονική κατάρτηση απαρτίζεται το νέο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ κάτι που δείχνει πως οι επιλογές της ΕΕΣΥΠ έγιναν στοχευμένα και με γνώμονα το καλό της εταιρείας.

Είναι η πρώτη φορά που σε θέση προέδρου εταιρείας κοινής ωφέλειας  και μάλιστα εισηγμένης στο χρηματιστήριο τοποθετείται γυναίκα.

Πρωτιά, όχι μόνο για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και για τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις

γενικότερα.

Το πλούσιο βιογραφικό της κυρίας Βαρβαρίγου και η μέχρι τώρα πορεία της δείχνει πως μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο ρόλο που καλείται να αναλάβει στην νέα εποχή για την ΕΥΠΑΠ και έρχεται να καταρρίψει από μόνο του τη θεωρία που προβάλλεται συχνά ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων επειδή δεν βρίσκονται αρκετές γυναίκες με τα κατάλληλα προσόντα.

Στα επόμενα χρόνια, η Εταιρεία θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος με σκοπό την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και δικτύων της, τη μείωση των απωλειών νερού και την επέκταση των υποδομών αποχέτευσης εκτός λεκανοπεδίου, ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική. Στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνεται και η επικείμενη ανανέωση της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ.

Η Θεοδώρα Βαρβαρίγου που ορίστηκε  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου γεννήθηκε το 1966.

Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ (1988), διπλώματα Μάστερ Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (1992) και Επιστήμης Υπολογιστών (1993) από το Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια και το διδακτορικό της (PhD) επίσης από το Πανεπιστήμιο του Stanford το 1992.

Εργάστηκε ως μέλος του επιστημονικού προσωπικού στα AT&T Bell Labs των ΗΠΑ (1991-1994), καθώς και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά ως Επίκουρη Καθηγήτρια (1995-1997).

Από το 2008-2012 διετέλεσε διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Η κα Βαρβαρίγου έχει μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής όπως cloud computing, τεχνολογίες big data, τεχνολογίες IoT, semantic web, τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης κ.α.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και βιβλία. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει πάνω από 60 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.

Γυναικά πρόεδρος τοποθετήθηκε και στην επιτροπή ελέγχου. Πρόκειται για την κ. Αικατερίνη Μπερίτση η οποία εχει ανάλογη εμπειρία σε μεγάλες εταιρείες.

Oι επιλογες αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την πάγια πολιτική της ΕΕΣΥΠ να τοποθετεί υψηλό ποσοστό γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της.

Keywords
Τυχαία Θέματα