θέμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θέτουν η Citigroup και η γερμανική Handelsblatt

14:00 8/3/2019 - Πηγή: BankWars

Citigroup και Handelsblatt χτυπάνε καμπαννάκι για την ελληνική οικονομία.

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» για την ελληνική οικονομία και τις μελλοντικές της προοπτικές παραμένουν οι αδύναμες επενδύσεις, αναφέρει η Citigroup μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου του 2018.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη (7/3), το ΑΕΠ το 2018 σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8

δισ. ευρώ, έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9% – δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Κομισιόν που προέβλεπαν αύξηση 2%. Από την επιμέρους ανάλυση της Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι την περυσινή χρονιά η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν ισχνή –μόλις 0,3%– καθώς η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,1%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 2,5%. Αναιμική ήταν επίσης η αύξηση των επενδύσεων: ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 1,8% Το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου 2018 συρρικνώθηκε λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, σημειώνει η Citigroup.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, οδηγούμενες κυρίως από τον τουρισμό, είναι αυτές που κυρίως στηρίζουν την αύξηση του ΑΕΠ. Οι ανεπαρκείς επενδύσεις παραμένουν το μεγαλύτερο βαρίδι στην οικονομία, όπως προειδοποιεί, καθώς και στις προοπτικές της ανάπτυξης, λόγω της πολύ αδύναμης εγχώριας ρευστότητας, της απουσίας τραπεζικών πιστώσεων και των ανεπαρκών επενδύσεων από το εξωτερικό.

Στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία της οικονομίας το 2018 αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία παρεκκλίνει από την πορεία ανάπτυξης».

Όπως αναφέρει το άρθρο, «στα τέλη του 2018 η ελληνική οικονομία παρέκκλινε από την αναπτυξιακή πορεία και συρρικνώθηκε στον ίδιο βαθμό με την ιταλική. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%, με αποτέλεσμα να τερματίζεται μια φάση ανάπτυξης που διήρκεσε εννέα διαδοχικά τρίμηνα […]. Μείωση ίδιου μεγέθους παρουσίασε στα τέλη του 2018 και η ιταλική οικονομία. Ιταλία και Ελλάδα συγκαταλέγονται στις χώρες με τα υψηλότερα χρέη: οι δανειακές υποχρεώσεις της Ιταλίας ξεπερνούν το 130% ενώ της Ελλάδας το 180% του ΑΕΠ. Εξαιτίας υψηλού ελλείμματος και μιας κατεστραμμένης οικονομίας η Ελλάδα είχε χάσει το 2010 την πρόσβαση στις χρηματαγορές. Έκτοτε έπρεπε να στηριχθεί με δάνεια δισεκατομμυρίων».

Σύμφωνα με την ΗΒ, «οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ζήτησαν σε αντάλλαγμα πολλές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη διοίκηση και την οικονομία. Το καλοκαίρι του 2018 έληξε το πρόγραμμα βοήθειας. Πρόσφατα η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει πιο γρήγορα σε τάξη την οικονομία της. Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε η Ελλάδα έπειτα από μια σχεδόν δεκαετία προκάλεσε ωστόσο το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα