Citi: Η απουσία επενδύσεων το μεγαλύτερο «βαρίδι» της ελληνικής οικονομίας

13:35 8/3/2019 - Πηγή: BankWars

Το μεγαλύτερο «βαρίδι» για την ελληνική οικονομία και τις μελλοντικές της προοπτικές παραμένουν οι αδύναμες επενδύσεις, αναφέρει η Citigroup μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου του 2018.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη (7/3), το ΑΕΠ το 2018 σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8 δισ. ευρώ, έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9% – δηλαδή οριακά χαμηλότερα

από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Κομισιόν που προέβλεπαν αύξηση 2%. Από την επιμέρους ανάλυση της Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι την περυσινή χρονιά η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν ισχνή –μόλις 0,3%– καθώς η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,1%, ενώ εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 2,5%. Αναιμική ήταν επίσης η αύξηση των επενδύσεων: ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 1,8% Το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου 2018 συρρικνώθηκε λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης, σημειώνει η Citigroup.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, οδηγούμενες κυρίως από τον τουρισμό, είναι αυτές που κυρίως στηρίζουν την αύξηση του ΑΕΠ. Οι ανεπαρκείς επενδύσεις παραμένουν το μεγαλύτερο βαρίδι στην οικονομία, όπως προειδοποιεί, καθώς και στις προοπτικές της ανάπτυξης, λόγω της πολύ αδύναμης εγχώριας ρευστότητας, της απουσίας τραπεζικών πιστώσεων και των ανεπαρκών επενδύσεων από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα