Eurogroup: Νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες – Μια εβδομάδα προθεσμία στην Ελλάδα για παράταση του μνημονίου

[UPD] Σε ναυάγιο κατέληξε και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της ευρωζώνης να χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο χάσμα.

Η … μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι οι εταίροι αναμένουν από την Ελλάδα να ζητήσει

παράταση του μνημονίου, η οποία βέβαια σημαίνει και δεσμεύσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε ανυποχώρητος ως προς αυτό το σκέλος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες.

«Δίνουμε προθεσμία μίας εβδομάδας, ώστε να υπάρξει αίτημα παράτασης του μνημονίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, δεν το απέκλεισε και τόνισε ότι θα εξεταστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης απέρριψε προσχέδιο του Eurogroup, το οποίο έκανε λόγο για επιτυχή ολοκλήρωση του ισχύοντος προγράμματος και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις.

Η συνεδρίαση διεκόπη απότομα, μετά τις διαρροές περί απόρριψης του προσχεδίου από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι μας εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι και εμφάνισαν στην ελληνική πλευρά ένα προσχέδιο με περιεχόμενο αντίστοιχο της προηγούμενης συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο είχε καταλήξει σε αδιέξοδο.

Το προσχέδιο απερρίφθη από τον Γ. Βαρουφάκη και η συνεδρίαση διεκόπη οριστικά, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αυτό είναι το προσχέδιο που απέρριψε ο Γ. Βαρουφάκης

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο κάνει λόγο για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των πιστωτών της και αξιοποίηση της ελαστικότητας του τρέχοντος προγράμματος και επιτυχή ολοκλήρωσή του.

“Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα που αυτά συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012», δηλαδή άνω του 4% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει το οικονομικό επιτελείο.

«Υπό αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη, τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως πρώτη κίνηση», αναφέρει το κείμενο το οποίο απερρίφθη.

ΜΑΞΙΜΟΥ: Χάνουν τον χρόνο τους οι εταίροι

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο αποψινό Eurogroup για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το σχετικό non paper οι εταίροι εμμένουν στην παράταση του Μνημονίου, κάτι που είναι παράλογο, με αποτέλεσμα να χάσουν τον χρόνο τους.

Ειδικότερα τονίζεται ότι στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή.

Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι δανειστές τηρούν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, με τους υπ. Οικονομικών να διαμηνύουν κατά την είσοδό τους ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέση για τη διαπραγμάτευση, οι οποίες αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα – γέφυρα.

Η Ελλάδα ζητά χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι δανειστές αντιπροτείνουν πάγωμα του μνημονίου και τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, η οποία θα συνδεθεί με ένα προαπαιτούμενο για κάθε εκταμίευση ποσού.

Πάντως προς το παρόν οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι μεγάλο.

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, εμμένοντας στις θέσεις του και χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά ούτε από τη Γαλλία, με τον πρόεδρο Ολάντ να θεωρεί πιθανό το Grexit, σύμφωνα με πληροφορίες του Europe 1.

Τετ α τετ Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ

Μόλις δεκαπέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Καθόλου καλό …σημάδι δεν είναι η μικρή διάρκεια του τετ α τετ καθώς προδίδει το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές και ουσιαστικά μηδενίζει τις πιθανότητες συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της Ευρώπης, στο τραπέζι υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου να συμφωνηθεί εξάμηνη παράταση του προγράμματος, χωρίς όμως να υπάρξει απαίτηση από την Αθήνα να πάρει νέα μέτρα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το μορατόριουμ τεσσάρων μηνών που ζητάει επίμονα η Αθήνα δεν βρίσκει υποστηρικτές και αναμένεται πλέον με μαγάλο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί το Eurogroup ώστε να γίνουν γνωστές οι προθέσεις των δύο πλευρών και τι προβλέπεται για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για τρεις έως έξι μήνες, χωρίς νέα μέτρα αλλά και χωρίς μονομερείς ελληνικές ενέργειες, φαίνεται να προτείνει η Ευρώπη. (διαβάστε τις πληροφορίες της Wall Street Jounal ΕΔΩ)

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

Χωρίς να προβούν σε δήλωσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem και ο Έλληνα υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δυο τους θα έχουν συνάντηση ενόψει του Eurogroup στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ αναμένεται η έναρξη της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΪΜΠΛΕ, ΣΑΠΕΝ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Π. Μοσκοβισί: Ένας είναι ο στόχος – Θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

«Μπαίνουμε σε μία συνεδρίαση σε λίγα λεπτά η οποία έχει μόνο έναν στόχο: Να έχουμε θετική κατάληξη με την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι, αλλά, επίσης και τον πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι των εταίρων της», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα συζητήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι εικασίες και δεν το θέλουμε αυτό. Θα εκπροσωπήσω την Κομισιόν στη συνεδρίαση με πραγματική θέληση για αίσια κατάληξη και, αν όλοι έχουμε τη θέληση γι’ αυτό, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι όροι αναφοράς, γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές, μετά τις τεχνικές συνομιλίες και θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταλήξουμε θετικά».

Μ. Σαπέν: Δίκιο έχουν οι Γερμανοί, δίκιο και οι Έλληνες!

Η σταθερή θέση της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι σωστή, όμως θα πρέπει να αναγνωριστεί και η αλλαγή της κυβέρνησης της Ελλάδας, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Οι Γερμανοί έχουν δίκιο από μια άποψη. Η Ελλάδα, όχι η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα, υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών. Θα πρέπει να σεβαστούν τις συμφωνίες αυτές ανεξάρτητα από την αλλαγή της κυβέρνησης. Όμως οι Έλληνες λένε, και έχουν δίκιο, τους στηρίζω, «μόλις αλλάξαμε κυβέρνηση, άρα δεν θα τα κάνουμε όλα όπως πριν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργούμε μαζί», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα ζητά χρόνο αλλά στην ουσία χρειάζεται χρήμα, λέει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

Η Ελλάδα να μην περιμένει άλλους έξι μήνες χρόνο για να επεξεργαστεί ένα νέο σχέδιο διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup.

Θεωρώ πως είναι μια λανθασμένη κριτική από την Ελλάδα. Αν δείτε τις ανάγκες αποπληρωμών στις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα στην τελευταία συνάντηση, θα δείτε ότιχρειάζεται όχι μόνο χρόνο αλλά και χρήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Schelling στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η πολιτικοποίηση του Eurogroup δεν βοηθά

Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ Μ. Σχοινάς δήλωσε πως η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που έχουν τεθεί.

Β. Σόιμπλε: Ανεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση – Έκαναν …πόκερ τη διαπραγμάτευση!

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – “Λυπάμαι για τους Έλληνες” δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό» απάντησε μιλώντας στον parapolika FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τονίζοντας πως «θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει (σσ η διαπραγμάτευση) αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών καθώς «Το πρόβλημα δε λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συμφωνία γιόκ! Σκληραίνει η στάση των εταίρων, επιμένει στις “κόκκινες γραμμές” η κυβέρνηση

Φ. ΟΛΑΝΤ: ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΑΣ ΑΝ ΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ’ΤΟ ΕΥΡΩ!

Keywords
βρυξέλλες, ελλαδα, μνημονιο, βρυξέλλες, εβδομαδα, σημαίνει, reuters, αεπ, μαξιμου, τσιπρας, νέα, σόιμπλε, γαλλια, europe, αθηνα, μορατόριουμ, απε-μπε, χρεος, france, κυβερνηση, τίθενται, λύση, ευρω, γερμανος, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, μορατόριουμ, χωρες, το θεμα, αεπ, γερμανια, θεμα, νεα μετρα, προγραμμα, ραδιοφωνο, σημερινη, ωρα, reuters, αμοιβαια, απε, απε-μπε, ασφαλιστικο, βιοτικο επιπεδο, βοηθεια, βρισκεται, γεφυρα, γηπεδο, δυνατοτητα, δειτε, δηλωσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξι, επιθυμια, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, λύση, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μηνυματα, μηνες, μπε, ουσιαστικα, ουσια, πεμπτη, πιθανοτητες, ποκερ, προγραμματα, συζητηση, συζητησουμε, σειρα, σόιμπλε, σχεδιο, τίθενται, εικασιες, υλοποιηση, χασμα, χρημα, ωρες, ωρα ελλαδας, δικιο, εφαρμογη, ενωση, europe, france, χωρα, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, σχοινας, θεσεις
Τυχαία Θέματα