Τέλος οι διπλές εισφορές – Βαθιά ανάσα για 350.000 μισθωτούς με μπλοκάκια – Τι αλλάζει για αποδείξεις δαπάνης, ΙΚΕ

Τέλος στις διπλές εισφορές για 350.000 μισθωτούς οι οποίοι διατηρούν παράλληλα και «μπλοκάκι» βάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει καταλήξει στην τελική μορφή της διάταξης την οποία παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δίνοντας ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι βρέθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου αντιμέτωποι με υπέρμετρες επιβαρύνσεις, χωρίς μάλιστα να προκύπτει κάποιο κέρδος στις μελλοντικές συντάξιμες αποδοχές τους.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη

Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη συνέχεια έως το τέλος του μήνα στη Βουλή, προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις και για όσους αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και απασχολούνται σε περισσότερους του ενός εργοδότες.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου  καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «µπλοκάκι» (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.

Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολουµένους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και Υγεία των 210 ευρώ. Εφόσον οι κρατήσεις εργαζομένου και εργοδότη στο 27,10% του µεικτού µισθού καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του.

Ενώ οι μισθωτοί με μπλοκάκια φαίνεται να εξασφαλίζουν την απαλλαγή, δεν ισχύει το ίδιο για μισθωτούς που έχουν στο όνομά τους επιχειρήσεις.

Όσοι όμως εκτός από τη μισθωτή εργασία εμφανίζονται ως εταίροι και σε μια στεγασμένη επιχείρηση (π.χ. μια καφετέρια), τότε είναι πολύ πιθανό να τους ζητηθεί να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επιπλέον. Αν αυτό ισχύσει, τότε οι επαγγελματίες θα καταβάλλουν μόνο το τμήμα των εισφορών που αντιστοιχεί στη σύνταξη (σ.σ.: θα αφαιρούνται δηλαδή οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης που θα είναι περίπου 66 ευρώ τον μήνα), ενώ το ποσό θα προσαυξάνει τον συντάξιμο μισθό όταν θα έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης.

Πολύ μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει και με την πιθανή ασφάλιση των εταίρων των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών. Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι η σημερινή απαλλαγή αποτελεί εστία εισφοροδιαφυγής, ωστόσο η υποχρέωση των εταίρων σε ασφάλιση αφενός θα πληγώσει τον θεσμό των ΙΚΕ και των start ups, αφετέρου θα εγείρει πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα.

Αποδείξεις δαπάνης

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις δαπάνης, σήμερα το όριο των εσόδων που μπορεί να έχει κανείς με το συγκεκριμένο παραστατικό ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, μέχρι το οποίο δεν χρειάζεται να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος. Με το νέο νομοσχέδιο εξετάζεται το όριο των 10.000 ευρώ να κατέβει στο ποσό των 3.000 ευρώ, και όποιος το υπερβαίνει θα υποχρεούται στην έναρξη επιτηδεύματος και στην τήρηση βιβλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα