ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: “Χαλαρώνουν” οι ποινές – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και δανειολήπτες

Σημαντικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν από τον βραχνά και την αγωνία του «Τειρεσία» χιλιάδες επιχειρηματίες και απλούς δανειολήπτες που βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, ενώ θα επιτρέπουν και την παρακολούθηση εφ’ όρου ζωής της πιστοληπτικής ικανότητας όλων, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Oπως παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ», υπό το βάρος της μεγάλης κρίσης και της ανάγκης για σταδιακή ανάπτυξη ώστε να μην αποσαθρωθεί ο κοινωνικός ιστός, στα σχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι η υιοθέτηση του βρετανικού μοντέλου, το οποίο προβλέπει ελαστικοποίηση μεν των

συνεπειών για τους καταχωρημένους στις λίστες του «Τειρεσία», όμως και την εφ’ όρου ζωής παρουσία τους στο νέο σύστημα που θα προκύψει. Πρόκειται για παρέμβαση που χαίρει της απολύτου εγκρίσεως και της τρόικας και η οποία δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα.

Όχι τιμωρία αλλά παρακολούθηση

Οπως υποστηρίζει στο «ΘΕΜΑ» ο εκ των διαπραγματευτών και εισηγητών του νέου «Τειρεσία» γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιώργος Στεργίου, το νέο, βρετανικού τύπου, σύστημα «θα είναι σαφώς πιο ελαστικό και ευέλικτο». Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ουσιαστική διαφορά του νέου “Τειρεσία” είναι ότι θα προσπαθήσει να εξορθολογήσει την κατάσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δίχως τιμωρητική διάσταση». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεργίου, με το νέο σύστημα που θα υιοθετηθεί και το οποίο η κυβέρνηση επεξεργάζεται στόχος είναι η πληροφορία αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών να έχει διάρκεια εφ’ όρου ζωής μεν (άρα κανένας δεν θα ξεφεύγει ποτέ από τις συνέπειες των πράξεών του προς τις τράπεζες), όχι όμως με απόλυτο τρόπο. «Στο σύστημα που μελετάμε, η πληροφορία θα μένει για πάντα και θα έχει διάρκεια.

Για παράδειγμα, ο νέος “Τειρεσίας” θα μπορεί να γνωρίζει αν έσκασε πριν από χρόνια επιταγή κάποιου επιχειρηματία ή αν υπήρξε κακοπληρωτής στα δάνειά του. Οι πράξεις δηλαδή του καθενός θα τον ακολουθούν. Ωστόσο, αυτή η λογική δεν θα είναι τιμωρητική αλλά καθαρά αρχειακή. Το κράτος δεν θα λέει ποιος θα πρέπει ή όχι να έχει πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα ή αν θα πρέπει να εκδίδεται μπλοκ επιταγών. Οι τράπεζες, έχοντας πρόσβαση σε ένα αρχειακό υλικό ετών, θα μπορούν να αξιολογούν μέσω του point system κατά πόσο κάποιος είναι φερέγγυος, συνεπής ή ασυνεπής. Δηλαδή, δεν θα χαθεί ο κόσμος αν κάποιος είχε αδυναμία πληρωμής πριν από δέκα χρόνια αν το γενικότερο point system του δείχνει ότι αυτό ήταν μια μικρή παρένθεση. Σίγουρα όμως κάποιος που χρωστάει παντού, που δεν πληρώνει για χρόνια και είναι εκ συστήματος ασυνεπής, θα κρίνεται από τις τράπεζες διαφορετικά», αναφέρει ο κ. Στεργίου.

Keywords
Αναζητήσεις
τειρεσιας συνεπειες, κοκκινος στον τειρεσια
Τυχαία Θέματα