Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ “ΕΘΝΙΚΟ” ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ 790 ΔΙΣ

Ο …Μαραθώνιος για τη συγκέντρωση των 790 σις από την Εθνική Τράπεζα, ώστε να μην περάσει κατά 100% στο ΤΧΣ συνεχίζεται. Σε ανατολή και δύση η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας αναζητεί τα κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να “περάσει το δικό μας” και όχι “της παρέας του Τόμσεν”, η οποία εξακολουθεί να επιμένει στο σχέδιο της πλήρους κρατικοποίησης

της ΕΤΕ, ώστε να μη μπορεί να διεκδικήσει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση του νέου τραπεζικού και επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.Το ελληνικό στοιχείο διεθνώς, επώνυμοι Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, η Εκκλησία και οι πλούσιοι ομογενείς βρίσκονται στη λίστα των επαφών για την επίτευξη του στόχου. Σημαντικός, όσο και αν δεν φαίνεται – γιατί δεν πρέπει - είναι ο ρόλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η κινητοποίηση των επιχειρηματιών δεν οφείλεται φυσικά μόνο στην προθυμία τους να πάρουν μέρος στην “Εθνική προσπάθεια”. Απλά, επιχειρηματικά και…ελληνικά, κατάλαβαν ότι άλλο είναι να έχουν μια διοίκηση στην Εθνική που θα μιλάει ελληνικά και θα τους καταλαβαίνει και άλλο μια διοίκηση ξένων, που ο βασικός της στόχος θα είναι η “εκκαθάριση” του παρελθόντος με ότι και αν αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους ίδιους. Όσον αφορά στους ομογενείς, πρόθυμους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της τράπεζας ενώ γνωρίζουν πως βραχυοπρόθεσμα μέρος των κεφαλαίων τους θα πάει… στα σκουπίδια, το κίνητρο δεν είναι φυσικά μόνο…πατριωτικό. Βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία εισόδου στο ελληνικό “σύστημα”, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια τους είχε εκτός. Πολλοί μάλιστα από αυτούς τους ομογενείς που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αντιμετώπισαν την εχθρότητα του “συστήματος”, υπονομεύτηκαν οι προσπάθειες τους και μάλιστα, έχασαν και λεφτά.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι το εφοπλιστικό λόμπι πάντα ήθελε ένα ενεργό ρόλο στα πράγματα, αλλά και αυτό έπεφτε “θύμα” της διαπλοκής των εγχώριων επιχειρηματιών με το κράτος και τα ντόπια συμφέροντα των προμηθειών.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητήσεις σε πολιτικούς, τραπεζικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί η πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, την οποία αποκάλυψε η Romfea.gr, να στηρίξει η Εκκλησία της Ελλάδος τη σωτηρία της Εθνικής Τράπεζας.

Η λύση που προτείνει ο κ. Δωρόθεος, που βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές εντός και εκτός Εκκλησίας, είναι να συμμετάσχει η Εκκλησία, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της ιστορικής τράπεζας, στην επανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής. Σκοπός της πρότασης είναι να αποτραπεί “ο αφελληνισμός της”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ως γνωστόν η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει σημαντικότατα προβλήματα ρευστότητας, κάτι που φαίνεται από την αδυναμία κάλυψης ακόμη και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της στην Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, αυτό που προτείνεται είναι να συμμετάσχει στην επανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας βάζοντας ως εγγύηση την ακίνητη περιουσία της που, σύμφωνα με τον κ. Δωρόθεο, αποτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

BANKWARS 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013:

Όπως έχουμε πει από την ημέρα που το πολυδιαφημισμένο deal απέτυχε, το κατά πόσον η Εθνική και η Eurobank θα βρουν το 10% των κεφαλαίων της αύξησης κεφαλαίου για να μην περάσουν στο ΤΧΣ, είναι θέμα…Στοιχήματος.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα και τις πληροφορίες:

- Η Εθνική συνεχίζει, με τη βοήθεια της κυβέρνησης να κινεί γη και ουρανό, προκειμένου να συγκεντρώσει τα 800 περίπου εκατομμύρια. Λάτσης, εφοπλιστές, εκκλησιαστικοί παράγοντες, Έλληνες πλούσιοι ομογενείς και fund Ελλήνων με …ξένη ετικέτα βρίσκονται στις λίστες υποψηφίων που η Εθνική επεξεργάζεται. Το αν τελικά θα μαζευτούν ή όχι τα 800, ουδείς μπορεί να προβλέψει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το «παιχνίδι» παίζεται πολύ ψηλά και οι ασφαλείς πληροφορίες είναι από λίγες, έως καθόλου. Τίποτα λοιπόν δεν αποκλείεται, καθώς ένας «αστάθμητος», ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ παράγων, είναι ικανός να ανατρέψει κάθε λογικό σενάριο.

- Η EUROBANK από την πλευρά της, το πιθανότερο, οδηγείται σε διακοπή της προσπάθειας συγκέντρωσης των κεφαλαίων. Κυρίαρχη επιλογή είναι να περάσει στο ΤΧΣ για λίγους μήνες και να βγει καθαρή, πιθανόν μαζί με το Τ.Τ, ώστε να γίνει αντικείμενο πραγματικού ενδιαφέροντος από τους επενδυτές. Έλληνες και ξένους. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που μέσω ΤΧΣ θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα και θα δώσει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ το σενάριο της Eurobank είναι «συμβατό» και με τις επιθυμίες του ΤΧΣ (θα πάρει χρήμα πίσω με την πώληση), το σενάριο μιας επιτυχίας της Εθνικής δεν το βλέπουν με ιδιαίτερη… συμπάθεια οι τροικανοί. Και αυτό, πολύ απλά, γιατί δε θέλουν να έχει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση το πάνω χέρι τόσο ως προς την επιλογή του management, όσο και κυρίως, ως προς την ΕΠΙΡΡΟΗ στα επιχειρηματικά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι τροικανοί, θέλουν να σπάσουν μιας δια παντός τη σχέση κυβέρνησης και κράτους με το «σύστημα» των εγχώριων μεγάλων επιχειρηματιών.

Σημειώνεται επίσης, ότι αν και εφόσον η Εθνική πετύχει τώρα στους στόχους της, κανένας δε μπορεί να αποκλείσει το «δικαίωμά της» να επαναφέρει την πρόταση για συγχώνευση με την «κρατική» Eurobank.

BANKWARS 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ η διοίκηση της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας αναζητεί τα κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να μην περάσει στο ΤΧΣ. Το ελληνικό στοιχείο και οι πλούσιοι ομογενείς βρίσκονται στη λίστα των επαφών. Σημαντικός, όσο και αν δεν φαίνεται – γιατί δεν πρέπει - ο ρόλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιλογή του οποίου είναι και ο κ.Αλέξανδρος Τουρκολιάς για τη διοίκηση της Εθνικής. Μεταξύ των επαφών που γίνονται είναι και αυτή με τον ζάπλουτο Πόντιο μεγαλοεπιχειρηματία Φιλάρετιο Καλτσίδη, που εκτός από την περιουσία του που εκτιμάται στα 6,7 δις δολάρια, έχει και ένα άλλο, μεγάλο προσόν: Λατρεύει τη Μεσσηνία!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΜΒΑΝΟΣ, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα