Τα ωραία των Χρηματιστηρίων: Προβληματίζει η Ευρώπη, κέρδη μαμούθ στην πληθωρισμένη Τουρκία

Καλή σας ημέρα

Τα χρηματιστήρια δεν δουλεύουν όπως ένας “κοινός”, συντηρητικός, “πολιτικοποιημένος” νους. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και αλλοίμονο σε όσους δεν τους γνωρίζουν: Πάνε πάντα…στον κουβά ή απλά, δεν κερδίζουν.

Πόσοι τόλμησαν να αγοράσουν μετοχές στο χρηματιστήριο της Τουρκίας; Ελάχιστοι. Κυριάρχησε ο φόβος για τη λίρα που κατρακυλά και για τον θηριώδη πληθωρισμό που ενισχύει ο Ερντογάν, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον Κεντρικό του τραπεζίτη να μειώνει τα επιτόκια. (Σ.Σ. ο ορθολογισμός επιτάσσει αύξηση επιτοκίων

για να καμφθεί ο πληθωρισμός)

Όσοι τόλμησαν ή ανέλυσαν σωστά και ψύχραιμα την κατάσταση, είδαν το 2022 συνολική απόδοση 80% σε όρους δολαρίου! (Σε όρους τουρκικής λίρας η συνολική απόδοση έφθασε στο 150%, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg).

Γιατί όμως “αφηνίασε” το χρηματιστήριο στην Τουρκία;

1. Γιατί οι ντόπιοι, οι έχοντες χρήμα, επέλεξαν να το βάλουν στις μετοχές για να το γλυτώσουν από τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

2. Γιατί οι ξένοι επενδυτές, όντες αρνητικοί με την Τουρκία, στην αρχή πήραν τα χρήματά τους, σόρταραν όσο μπορούσαν και έμειναν να κατέχουν μόλις το 29% των μετοχών. Μόλις είδαν τα “λεφούσια” της τούρκικης “μαρίδας” να αγοράζει ασύστολα μετοχές για να σώσει ότι μπορεί από τα λεφτά της, έκοψαν “μαχαίρι” το short, οπότε, το ανοδικό κύμα φούσκωσε ακόμα περισσότερο. 

3. Γιατί, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, οι μετοχές στην Τουρκία εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες στις αναδυόμενες αγορές.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην “γείτονα”, αναλυτές των αμερικάνικων τραπεζών, της Goldman Sachs και της JP Morgan, κόβουν… τα φτερά όλων όσοι ελπίζουν σε καλές αποδόσεις στη “σοβαρή” Ευρώπη. Το 2023 αναμένεται να αποδειχθεί δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές μετοχές τόσο σε σχέση με άλλες αγορές, όσο και σε σχέση με το 2022. Η περιοχή είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας και η στροφή της ΕΚΤ στο QT, ενώ το μέτωπο της ενέργειας παραμένει μεγάλη πρόκληση, αναφέρουν.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι ακριβές, αλλά δεν είναι τόσο φθηνές όσο ήταν,  αναφέρει η Goldman. Μπορεί η ευρωπαϊκή αγορά να είναι σε μεγάλο discount σε σχέση με τις ΗΠΑ, ωστόσο οι αποτιμήσεις δεν είναι ακόμη στα χαμηλά τους, καθώς το μέτωπο της ενέργειας παραμένει ένα σημαντικό “βαρίδι” για τις προοπτικές της αγοράς (Η G.S. αναμένει ότι το φυσικό αέριο θα αναρριχηθεί ξανά στα 180 ευρώ/MWh)

Η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές σε ορίζοντα τριών και έξι μηνών και μία μέτρια άνοδο σε ορίζοντα 12μήνου. Αναμένει ότι οι αγορές θα μεταβούν σε φάση “Ελπίδας” της επόμενης bull market κάποια στιγμή το 2023, αλλά από χαμηλότερο επίπεδο και πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί κανείς στην προοπτική μιας πιθανής μετάβαση στην νέα bull market.

Η JP Morgan, στο ίδιο μοτίβο, επισημαίνει ότι παρά την πτωτική έκπληξη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, λίγοι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι ο βασικός πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά το 2023 ώστε να αναγκάσει τη Fed να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων χωρίς να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

“Για να δούμε ένα διατηρήσιμο ριμπάουντ στις αγορές, η Fed θα πρέπει να αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων. Αν και αυτό πιθανότατα θα συμβεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος, αυτό δεν είναι πιθανό βραχυπρόθεσμα”, αναφέρει.

Η JP Morgan αποφάσισε την προηγουμένη εβδομάδα να μειώσει τις overweight θέσεις της στις μετοχές, με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης. Οι αποδόσεις σε αυτήν την κατηγορία ομολόγων εξακολουθούν να είναι υψηλές, γύρω στο 9,5% παγκοσμίως, καθιστώντας τις ελκυστικές για τους επενδυτές που προηγουμένως έβλεπαν τέτοια επίπεδα απόδοσης μόνο κατά τη διάρκεια κρίσεων.

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα