ΣΥΡΙΖΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ “ΚΟΥΡΕΜΑ”

[UPD] Δια στόματος Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν “δύο φωνές” στο κόμμα στα “καυτά” θέματα της οικονομίας και πως η θέση του κόμματος για το δημόσιο χρέος είναι ξεκάθαρη: Το μεγαλύτερο μέρος του πρέπει να κουρευτεί.

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως «υπάρχει ανάγκη να ‘κουρευτεί’ το μεγαλύτερο μέρος του χρέους»

επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης, στον απόηχο αντικρουόμενων τοποθετήσεων στελεχών της Κουμουνδούρου κατά τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν υπάρχουν δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και υπάρχει ανάγκη να ‘κουρευτεί’», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κουμουνδούρου για σύνοδο για τη διευθέτηση του χρέους, στο μοντέλο της συνόδου που έγινε για τη μεταπολεμική Γερμανία το 1953, με ρήτρα ανάπτυξης.

Συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συγκρότηση ειδική επιτροπή, υπό τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, που θα μελετήσει το ζήτημα του χρέους και όλα τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης με την τριμερή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση Γ. Σταθάκη

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Για να γίνει βιώσιμο το χρέος, «χρειάζεται “κούρεμα” πάνω από 50%», τόνισε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Το 50% καθορίζεται από το πόσα καλείται να πληρώσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει 9 δισ. ευρώ το χρόνο», εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δε ζητά απομείωση του χρέους, ζητά ελάφρυνση. Ζητά δηλαδή μια μικρή επιμήκυνση. Αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη απομείωση του χρέους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANK WARS

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Ολοένα και μετατοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του σε ζητήματα – κλειδιά που αφορούν στο μέλλον της οικονομίας καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλησιάζει – δημοσκοπικά τουλάχιστον – την εξουσία.

Η Αριστερή Πλατφόρμα και η ρητορική της μπαίνουν …στην άκρη τελευταία. Αυτό είναι εμφανές όχι μόνο από τις επαφές κορυφαίων στελεχών του κόμματος με θεσμικούς φορείς στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και από τις τοποθετήσεις όσων θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η θέση για τις τράπεζες, οπου φαίνεται να μην ισχύει πιά η πρόθεση κρατικοποίησης τους. Σήμερα μόλις ο βουλευτής Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών. Επίσης, κατά τον κ. Σταθάκη, ούτε μονομερής διαγραφή του χρέους θα επιδιωχθεί. “Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές” είπε χαρακτηριστικά.

«Αντί για “κούρεμα”, μπορεί να υπάρξει “απόσυρση” του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί “παγωμένο” στο πλαίσιο της ΕΚΤ», ανέφερε και ο βουλευτής Γ. Δραγασάκης σε δηλώσεις του.

Υπενυθμίζεται πως πρόσφατα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν συνάντηση σε καλό κλίμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο κ. Δραγασάκης με τον κ. Σταθάκη παρουσίασαν πρόσφατα στον Γεργκ Ασμουσεν – υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ στο Βερολίνο – τις θέσεις του κόμματος για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το αργότερο τον Μάρτιο – Απρίλιο θα προκληθούν εκλογές οπότε και επιδιώκει η υποδοχή που θα γίνει σε μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρώπη να μη γίνει σε αχαρτογράφητα νερά αλλά και η ελληνική αγορά να δεχτεί αριστερή διακυβέρνηση χωρίς αναταράξεις και φόβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα